Hírek

2012.09.16. 16:43

Fotók: Kulturális örökség napjai Vas megyében

Vas megyei körkép - Vas megye hat települése csatlakozott az idén a Kulturális Örökség Napjai-programhoz, amely 1984-ben az Európa Tanács kezdeményezésére indult útnak. Tokorcson például a település legrégebbi - máig lakott! - épülete nyílt meg az érdeklődők előtt.

Ölbei Lívia

A Kulturális Örökség Napjainak eredeti célja az volt, hogy hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tegyen emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára. A kapuk megnyitása azonban ma már nem cél, hanem eszköz az Európa Tanács ajánlása szerint. Eszköze például annak, hogy felhívja a figyelmet az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére; arról nem beszélve, hogy a Kulturális Örökség Napjainak sikere növeli azoknak a magán- és közintézményeknek az elismertségét, presztízsét, amelyek az örökség védelmével és bemutatásával foglalkoznak.

A galériáért kattintson a képre!

A program célkitűzése és idei jelmondata Örökölt üzenet semmire sem illik jobban, mint a legrégebbi tokorcsi porta történetére. Most először csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai-programhoz az a máig lakott, szépen rendbe tett magánház a Szabadság utcában, amelyet a falu legöregebb épületeként tartanak számon: körülbelül 150 éves, tornácos, három helyiségből áll, vályogból készültek a falak, eredetiek a gerendák és a mennyezet. Péntek Józsefék tulajdona; ők fogadták a vendégeket szombaton és vasárnap, a vendégkönyv bejegyzései szerint nagy sikerrel. - A szüleimmel együtt 1955-ben költöztünk ide, 1964-ig éltem itt, érettségi után aztán elkerültem Tokorcsról, kezdi a történetet a házigazda, aki persze utána is rendszeresen megfordult itt, a szüleinél látogatóban. Az édesapja 1973-ban, édesanyja 1994-ben halt meg, akkor maradt rá a régi ház. Egy percig sem volt kérdés számára, hogy meg kell őrizni: rendbe téve, de az eredeti valójában. Eszébe se jutott, hogy bármiféle közösségi tér, bemutató- vagy kiállítóhely legyen belőle: mindent, amit tett, a szülei emlékére tette. Időközben egy új, komfortos épületet is fölhúzott a család a szülői ház szomszédságában: mert ahhoz semmiképpen nem akartak hozzányúlni, de be kellett látniuk, hogy a lavór-rendszer ma már nem a legkényelmesebb módszer, villanyra és vízvezetékre is szükség van. Az önkormányzat munkatársa hívta föl Péntekék figyelmét a Kulturális Örökség Napjaira: - Gondolkodtunk egy kicsit, aztán beadtuk a pályázatot, közben igyekeztünk még szebbé tenni az épületet. Jórészt azok a tárgyak láthatók benne most is, amit anyámtól örököltünk; a feleségem saját hímzéseivel, dísztányérokkal csinosította tovább. A kezdeményezés bevált: a két napban mintegy száz vendége volt a tokorcsi Péntek-portának: a karon ülő kisbabától a 70 évesig. Jöttek a faluból, a környező településekről, jöttek Körmendről és Pest megyéből is: itt jártak a közelben, és éltek a lehetőséggel. Az alkalomra nyitott vendégkönyv bejegyzései arról tanúskodnak, hogy jól érezték magukat. Péntek József pedig így összegez: - Örülünk, hogy részesei voltunk ennek az ünnepnek nekünk ünnepnek számít , feldobott minket. Ha úgy adódik, jövőre is szívesen megnyitjuk a házunkat.

A galériáért kattintson a képre!

A megyében ezúttal Kőszeg, Szentgotthárd, Nyőgér, Tokorcs, Szombathely és Vassurány kapcsolódott be az ingyenes KÖN-programba. A vassurányi Sigray-kastélyban szombaton szervezett vetítést, bejárást az önkormányzat; a Szombathelyi Képtár előadást kínált, több múzeum a Múzsák kertjébe (a park a Savaria Múzeum előtt) költözött ki tegnap. A WS Színház is megtette a maga speciális ajánlatát: szombaton két turnusban szervezett kulisszajárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!