Hírek

2012.09.27. 07:31

Gazdag Erzsi-ház: az új pályázati határidő október 5-e

Szombathely – A Szombathelyi Szépítő Egyesület méltó módon szeretné megünnepelni Gazdag Erzsi születésének közelgő 100. évfordulóját: emléktábla- pályázatot írt ki.

Ölbei Lívia

A József Attila-díjas író, költő gyerekeknek való, csilingelő versek, kötetek szerzőjeként maradt meg bennünk: együtt nőttünk föl – és talán sose növünk ki a híres-neves Meseboltból. Bár Merklin Tímea, a Vas Népe munkatársa a Híres szombathelyi nők című sorozatban nemrég megjelent könyvében éppen azt a korábban szinte teljességgel láthatatlan titkot pedzegeti finoman, hogy az emlékezetben megvesztegethetetlenül karcosnak- harcosnak, gyerekek társaságában ragyogó-felhőtlennek megőrzött Gazdag Erzsi- kép a nőiség – és akár a „felnőtt-irodalom” felől is árnyalható.

Szóval mindannyiunknak fontos a közelgő centenárium, és különösen szép gesztus, hogy a Szombathelyi Szépítő Egyesület vállalta: a maga eszközeivel méltó módon emlékezik meg az eseményről. Az egyesület augusztusban pályázatot írt ki Gazdag Erzsi emléktáblájának megtervezésére és kivitelezésére, bruttó 500 ezer forint díjazással. A szépítők a nyertes pályaművet a költőnő utolsó lakóhelyén, a Berzsenyi könyvtár szoros, jótékony szomszédságában álló társasház (Petőfi utca 45.) falán kívánják elhelyezni, a novemberben esedékes 100. születésnap alkalmából. És bár az első körben megszabott határidő lejárt, az egyesület – a pályamunkák értékelésére felkért grémiummal egyetértésben – úgy döntött, hogy október 5-éig meghosszabbítja a pályamunkák benyújtási határidejét. A határidő tehát: október 5-e 16 óra.

A részletes pályázati kiírás az egyesület honlapján (www.szepitoegyesulet.hu) hozzáférhető, illetve az érdeklődő alkotók személyesen is átvehetik a dokumentációt a Kisfaludy utca 1-ben található egyesületi irodában. És akkor remélhetőleg novemberben, a 100. születésnapon már sokakat megállít az új emléktábla, amely arról tudósít, hogy „e házban élt Gazdag Erzsi (1912-1987) József Attila- díjas író, költő”. Sőt: lesznek a táblának szeretnivaló titkai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!