Hírek

2012.09.13. 16:40

Hatszázfős leépítés kezdődik a Flextronicsnál - Elviszik a fő terméket?

Zalaegerszeg, Sárvár - A Flextronics International Kft. 600 fős létszámleépítési szándékot jelentett be a munkaügyi központban. Nem ez volt az első eset a cég zalai történetében.

Peltzer Géza

A Flextronics több mint tízéves zalai működése alatt a megye legnagyobb foglalkoztatójának számított, és gyorsan megismertette a munkavállalókat azzal, hogy a foglalkoztatottak számát illetően pillanatok alatt alkalmazkodik a piaci igényekhez. Több munkaerő-toborzási, majd elbocsátási hullám követte egymást. 2004-ben például több száz fős leépítés volt, 2005-ben már 900 fős létszámcsökkentési szándékot jelentettek be. De nem mindig hajtották végre a bejelentett tervet, minden annak függvénye volt, hogy időközben változtak-e a piaci igények. 2009 februárjában 400 dolgozó elküldését tervezték, de a kölcsönzött munkaerővel együtt az akkori létszámcsökkenés meghaladta az ezer főt is.


Ez év februárjában a jelenleginél is nagyobb, 750 fős leépítési szándékot jelentett be az elektronikai cég, amit 875-re emeltek. A leépítési hullám azonban szelídült, az év elején végül csak 355 dolgozót küldtek el.  Ez utóbbit már Borsos Józseftől, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatójától tudjuk. Mint ahogy azt is, hogy a Flextronics legnagyobb dolgozói létszáma a munkaerőpiaci csúcsidőszakában a kölcsönzött munkaerővel együtt több mint 7900 volt.

A saját dolgozókból álló törzsállomány az idei első negyedévben 3502 fő volt, júliusban pedig 3208 saját dolgozóról informálták a munkaügyi központot. Nem tudni, hogy a most bejelentett 600 fős leépítési szándék végül is hány dolgozó munkahelyének megszüntetésével realizálódik - esetleg kisebb számú elbocsátással zárul, vagy teljes mértékben végrehajtják. Mint Moórné Kercsmár Rita, a Flextronics CSR és vállalati branding igazgatója a tervezett leépítéssel kapcsolatban számok említése nélkül elmondta, minél több munkavállalónak igyekeznek állást ajánlani a cég valamelyik másik gyárában. A cég - ha bekövetkezik a leépítés - még mindig a megye legnagyobb munkáltatója marad.
A dolgozók egyébként úgy tudják, hogy október végétől kivonul a RIM, és megszűnik a BlackBerry telefonok gyártása. Volt, akinek a sárvári gyár van legközelebb, ott ajánlottak munkát, buszt is indítanak a Rába-parti városba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!