Hírek

2012.09.05. 13:05

Jabil-ügy: Elnapolta a bíróság a gyári szarkák perét

Szombathely - Bizonyításkiegészítés végett elnapolta szerdán a Szombathelyi Törvényszék a Jabil-ügyként ismert 18 vádlottas pert.

Simon Erzsébet

Három tanút hallgatott meg szerdán a Szombathelyi Törvényszéken dr. Varga Roland bíró a Jabil-ügyként elhíresült perben. A Jabil Magyarország Kft. ügyvezetőjét, a Nokia biztonsági szolgálatának vezetőjét, valamint a Jabil szombathelyi gyára javítórészlegének vezetőjét. Az utóbbi kettő érdemben nem sokat tudott hozzátenni az előző két tárgyaláson elhangzottakhoz, s az ügyvezető sem tudott a bíróság, illetve a vádlottak védőinek minden kérdésére válaszolni.

Tiennyolc embert vádol a Vas Megyei Főügyészség, egyeseket bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztással, másokat különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett orgazdasággal; a vád szerinti bűncselekmények 2009-10-ben történtek a Jabil Magyarország Kft. sérelmére. Ezerszám lopkodott telefonokat és alkatrészeket a szombathelyi gyárból, majd adott tovább néhány ott dolgozó férfi. Tettükkel 146 millió forint kárt okoztak a munkaadójuknak. Ezt azonban több vádlott - akik működésképtelen, megsemmisítésre szánt mobiltelefonokat tulajdonítottak el - védője is vitatja. Szerintük a kár értékét nem lehet úgy meghatározni, ahogy az ügyészség tette. Az elsőrendű vádlott, G. G. I. jogi képviselője, dr. Czeglédy Caba szerint nincs tisztázva, hogy a nagy mennyiségű mobilkészülék mikor is vált BER-telefonná, azaz gazdaságosan nem javítható nagy tömegű hulladékká. Az ügyvéd azt is kifogásolta, hogy kompetenciával nem rendelkező szakértőkkel kíván bizonyítást kiegészíttetni a bíróság. Más szakértő kirendelésére vonatkozó indítványát ahogy több más védőét is elutasította dr. Varga Roland.

A következő tárgyalást novemberre tűzte ki a Szombathelyi Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!