Hírek

2012.09.05. 12:15

Kevesebb a vasutasok fizetése

Vas megyei körkép - Levélben fordult a Vasutasok Szakszervezete dr. Czomba Sándorhoz, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárához a vasutas fizetések ügyében.

Tersztyánszky Krisztina

Kellemetlen meglepetés érte a vasutas munkavállalókat, amikor a napokban kézhez kapták a júliusi bérük elszámolását. Szinte minden dolgozó 4-10, de akadt, aki 25 ezer forinttal is kevesebbet kapott a megszokottnál, ráadásul a korábbinál több munkaóráért.

- A július elsejével életbe lépett új Munka Törvénykönyve miatt a MÁV munkavállalók a speciális, vasúti tevékenyég és a szokványostól eltérő munkaidő-beosztás miatt fokozottan hátrányos helyzetbe kerültek - magyarázza Németh Tamás, a Vasutasok Szakszervezete szombathelyi képviseletének vezetője.

A munkabér-csökkenés egyik oka, hogy a MÁV dolgozók napi munkaidejét - mivel a bérüket nem tudták emelni - néhány éve 7,4, illetve 7,6 órára csökkentették. A törvény akkor ezt megengedte, az új Munka Törvénykönyve azonban köztulajdonban levő munkáltató esetén kötelezővé teszi a napi 8 óra munkaidőt, amitől a kollektív szerződésben sem lehet eltérni. Ebből következően csökken az egy órára eső munkabér, márpedig a műszakpótlékot az órabér alapján számítják. Ez a vasúti dolgozóknak legalább 85 százalékát érinti, jövedelmük mintegy egyharmada erejéig. Bércsökkenést eredményez az is, hogy a szabadságot, kiküldetést mostantól nem az átlagkereset, hanem távolléti díj alapján számolják el, kiküldetés esetén pedig ezentúl semmilyen térítés nem jár az utazással eltöltött időért. A fordulószolgálatosoknál a munkaközi szünet kiadása is komoly gondot okoz, a munkáltatónak is.

A Vasutasok Szakszervezete a munkavállalók panaszait elemző levelével azt szeretné elérni, hogy bizonyos pontokon módosítsák a Munka Törvénykönyvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!