Hírek

2012.09.04. 15:02

Ki kivel közösködhet? - Lázár János indítványa miatt aggódnak a kis falvak Vasban

Vas megyei körkép - Több vasi kistelepülés is nehéz helyzetbe kerülne, ha az Országgyűlés elfogadná Lázár János képviselői önálló indítványát, amely szerint csak azonos országgyűlési egyéni választókerülethez tartozó települések hozhatnának létre közös önkormányzati hivatalt.

Nagy Ildikó

- Ilyen nagy a baj? - kérdezem a pornóapáti körjegyzőségen az asztal körül ülő faluvezetőktől. Varga Zoltán pornóapáti polgármester mellett itt van Skrapitsné Jurasits Ágnes Szentpéterfa, Kovács László Horvátlövő, Biczó Barnabás Perenye, Sörös István Sé polgármestere, Wiktoráné Németh Klára címzetes főjegyző, Sé és Perenye körjegyzője, dr. Linhárt Gábor, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti körjegyzője. Bólintanak, hogy igen, tényleg baj van, és kezdik az elején.

Az Országgyűlés 2011 decemberében elfogadta az új önkormányzati törvényt. Ez írja elő egyebek között azt is, hogy 2013. január elsejétől a kétezer főnél kisebb lélekszámú településeknek egy másik faluval (falvakkal) társulva közös önkormányzati hivatalt kell létrehozniuk és működtetniük.

- Ezzel nincs semmi probléma, szakmailag azt is elfogadjuk, hogy a járási struktúrához igazodva kell létrehozni a közös hivatalokat - teszi hozzá Wiktoráné Németh Klára és dr. Linhárt Gábor. Aztán a címzetes főjegyző asszony elmeséli, hogy Sé és Perenye elébe menve a törvénynek a megyében elsőként már ez év eleje óta közös önkormányzati hivatalt működtet, mindenki teljes megelégedésére. Mi több: a jó példa láttán Bucsu és Narda is csatlakozna a közös hivatalhoz, erről június 20-án meg is állapodtak a képviselő-testületek. Lázár János javaslata, mely szerint csak az azonos országgyűlési egyéni választókerülethez tartozó települések hozhatnak létre közös hivatalt, lehetetlen helyzetbe hozná Perenyét, hiszen az a sárvári, míg a másik három település a szombathelyi egyéni választókerülethez tartozik.

De Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes és Szentpéterfa sincs könnyebb helyzetben: ez a négy település is megtette a közös hivatal működtetéséhez szükséges lépéseket. Ha elfogadják Lázár János javaslatát, bukik a mutatvány, hiszen Pornóapáti, Horvátlövő és Vaskeresztes a szombathelyi, míg Szentpéterfa a körmendi választókerülethez tartozik.

Dr. Linhárt Gábor és Biczó Barnabás levélben kérték dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőt, honvédelmi minisztert, hogy a törvénymódosítás előkészítésénél tolmácsolja az önállóságukat elvesztését amúgy is nehezen megélő vasi kis falvak vezetőinek aggályait. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az egységes önkormányzati és államigazgatási szervezet irányítása teljesen független az országgyűlési választások körzetbeosztásától, hiszen semmiféle feladatellátáshoz kapcsolódó hatásköri kérdés nem kapcsolódik hozzá, egyedül a négyévenkénti országgyűlési képviselőválasztáshoz kapcsolódó, a helyi választási bizottságok által kitöltött szavazóköri jegyzőkönyvek Körmendre, Sárvárra, Szombathelyre történő eljuttatása jelenthet könnyedén áthidalható logisztikai kérdést. Dr. Hende Csaba válaszában azt ígérte, az indítvány tárgyalásakor fel fogja használni a vasiak érveit. Úgy tudjuk, hogy a Fidesz frakcióülésén tárgyalják a témát.


A vasi kistelepülések vezetői Lázár János államtitkár szakmai indokaira is kíváncsiak lennének, már csak ezért is, mert a mindössze nyolc (!) mondatból álló képviselői önálló indítvány részletes indokolásából amely egyetlen három soros mondat ez nem derül ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!