Hírek

2012.09.27. 17:39

Legalizálhatják a downhill pályát a Szabó-hegyen

Kőszeg - Van remény, hogy legális downhill pálya lesz a hegyen. A hatóságok és a hegyikerékpárosok tárgyalóasztalhoz ültek, utóbbiak azon vannak, hogy megszerezzék a szükséges engedélyeket.

Simon Erzsébet

Szóbeli jóváhagyást kapott a hatóságoktól a Kőszegi Kerékpáros Klub downhill (DH) szakosztálya, hogy a Szabó-hegyen egy teljesen új nyomvonalon futó hegyikerékpáros pályát építhetnek. A biciklisek eddig illegálisan sportoltak az általuk létrehozott pályán. Tárgyalóasztalhoz ültek az érintettek azok után, hogy tavaly az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának (ÖNPI) természetvédelmi őrszolgálata konfliktusba keveredett a hegyikerékpárosokkal. A biciklisekkel szemben szabálysértési eljárást is indítottak.

Az indulatok lassan csitultak, a megegyezéshez szükséges első lépést az ÖNPI tette azzal, hogy megszervezték azt a találkozót, amelyre a DH-sok mellett a természetvédelmi hatóság, az erdészet, a rendőrség, valamint civil szervezetek képviselőit is meghívták. A megbeszélés eredménye az lett, hogy ha a szükséges engedélyeket beszerzik a DH-sok, hivatalosan is kialakíthatják az új pályát. Csordás Csabától, a kerékpárosok képviselőjétől megtudtuk: egyeztettek, pályabejárást tartottak a hatóságokkal, a természetvédőkkel közösen, a jövő héten az erdészeti témában jártas tervező összeállítja azt a dokumentációt, amelyet beadva erdő igénybevételi engedélyt, majd pedig természetvédelmi engedélyt kérhetnek. Csordás Csaba szerint nincs bevett hatósági gyakorlat egy downhill-pálya engedélyezésére; úgy tudja, Magyarországon még nincs olyan egyesület, amelynek erdőben, természetvédelmi területen DH-pályája lenne. A terület, ahol ezt legálisan kialakíthatnák, a Hörmann-forrás parkolójától a velemi Avar szállóig húzódik. Ha a hatóságok igent mondanak, tavasszal talán már legálisan kerekezhetnek az extrém sport hívei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!