Hírek

2012.09.11. 17:43

Magas kitüntetést vehettek át a fővárosban a Pronas aktivistái

Szentgotthárd - Szeptember 9-én, vasárnap a fővárosban neves személyiségek társaságában magas elismerésben részesült a Pro Natura St. Gotthard, azaz Pronas. Ex Libris díjat kaptak.

Bajdó Bettina

Gubcsi Lajos még 1987-ben hozta létre a Magyar Művészetért Díj Alapítványt. Ennek égisze alatt 2009-től Ex Libris díjat adományoz a nemzetben élő alapértékek felkarolására. Alkotókat, a szellem és az erkölcs személyiségeit és közösségeit ismerik el, nekik adományozzák az Ex Libris Díjat nyolc önálló regionális kuratórium döntései alapján.  Ezek között a hazájuk érdekében kifejtett kiemelkedő közéleti munka is szerepel olvasható a szervezet honlapján. A vasárnapi, budapesti díjátadáson a Pronas  neves személyiségekkel és szervezetekkel közösen vette át a kitüntetést.

Ex Libris díjat kapott  Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, Nagy László, a világ egyik legjobb kézilabdázója és Benkő László, az Omega együttes Liszt Ferenc és Kossuth-díjas zenésze,  Kubinyi Anna Prima Primissima-díjas textilművész, a Magyar Íjász Szövetség, Szakály Sándor történész és Ötvös Nagy Ferenc ötvösművész.
 
A  Pronas nagy megtisztelésnek veszi a kitüntetést, amellyel főleg a heiligenkreuzi hulladékégetővel és a Rába-habzással kapcsolatos, Magyarország érdekében kifejtett több éves kiemelkedő közéleti munkájukat ismerték el. Az eredményeik között szerepel, hogy a segítségükkel a  heiligenkreuzi hulladékégető építési engedélyét mind első-, mind másod fokon visszavonta az osztrák közigazgatási bíróság.   A Rába-habzás megszüntetésére, a vízminőség javítására Ausztria kénytelen volt 17 millió eurót   invesztálni.   Bezárták a fürstenfeldi geotermikus erőművet, így megszűnt a Lapincs és a Rába nagy mértékű sóterhelése.  Az osztrák ipari park is megtanulta, most már árgus szemekkel figyelik  a  tevékenységüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!