Hírek

2012.09.07. 15:25

Nem lesz akadály a más választókerület - Dr. Hende Csaba módosító javaslata lesz a megoldás

Vas megyei körkép - Belügyminiszteri engedéllyel a nem azonos országgyűlési választókerülethez tartozó települések is működtethetnek jövő januártól közös önkormányzati hivatalt.

Nagy Ildikó

A hét elején írtunk arról, hogy több Vas megyei kistelepülés elöljárója is aggódott Lázár János nemrégiben benyújtott képviselői önálló indítványa miatt. Az államtitkár javaslata szerint ugyanis csak az azonos országgyűlési választókerülethez tartozó települések hozhatnának létre és működtethetnének közös önkormányzati hivatalt.

Ez több vasi kistelepülés terveit is felülírná, hiszen például az ez év elejétől közös önkormányzati hivatalt működtető Sé és Perenye sem maradhatna együtt, hiszen Perenye a sárvári, Sé pedig a szombathelyi választókerülethez tartozik. De ugyanezen okból a szombathelyi választókerülethez tartozó Vaskereszteshez, Pornóapátihoz és Horvátlövőhöz sem csatlakozhatna a körmendi választókörzethez sorolt Szentpéterfa, pedig már megtették a közös önkormányzati hivatal működtetéséhez szükséges lépéseket.

Jó hír, hogy a Fidesz-KDNP sárvári frakcióülésén e falvak számára kedvező döntés született, méghozzá dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő közbenjárásával. Mint azt dr. Hende Csaba érdeklődésünkre elmondta, Lázár János indítványához módosító javaslatot nyújt be. Ennek lényege pedig az lesz, hogy a belügyminiszter engedélyével a más-más választókerülethez tartozó települések együtt maradhatnak, illetve a megkezdett tárgyalásokat és előkészítő munkát folytatva létrehozhatnak és működtethetnek közös önkormányzati hivatalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!