Hírek

2012.09.17. 21:07

Olimpikonok elismerése - Hatos Gábort is kitüntették

Budapest - Hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Szépművészeti Múzeumban köszöntötte a londoni olimpián és paralimpián 4–6. helyet szerzett sportolókat, illetve szakembereket, sportvezetőket.

Horváth Erika

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Czene Attila, a tárca sportpolitikáért felelős államtitkára és Szekeres Pál, sportért felelős helyettes államtitkár állami kitüntetéseket, valamint miniszteri elismerő okleveleket adott át a XXX. Nyári Olimpiai Játékokon és a XIV. Nyári Paralimpiai Játékokon nem érmes, de pontszerző – 4–6. – helyen végzett sportolóknak, illetve a pontszerző helyezést elérő versenyzők felkészítésében részt vevő sportszakembereknek és sportvezetőknek.

Balog Zoltán beszédében a magyar kormány nevében köszönetét fejezte ki a londoni olimpián és paralimpián kiemelkedően szerepelt versenyzőknek azért, hogy Magyarországot újra a világ legeredményesebb nemzetei közé emelték. Mint a tárcavezető elmondta, ez az első alkalom, hogy a pontszerzők számára külön ünnepséget szervez a kormány. Az olimpián és paralimpián elért kiemelkedő eredményük elismerésre méltó, s rengeteg munka áll teljesítményük mögött. Ezért fontos, hogy ne csak érmeseink, hanem a 4., 5., és 6. helyen végzett sportolóink is megkaphassák a méltó figyelmet. Ezen a napon a reflektorfény rájuk irányult.

A szabadfogású birkózás 74 kilós súlycsoportjában hivatalosan még ötödik Hatos Gábort is erre az ünnepségre hívták meg. A Haladás VSE kiválósága Magyar Ezüst Érdemkeresztet (polgári tagozat) kapott. Mint az ünnepség után elmondta, a kitüntetés átvételekor Czene Attila azt mondta neki: megkapod majd a másikat is. Ami annyit jelenthet, hogy ha hivatalossá válik a bronzérem, amit a doppingoláson ért riválisa eltiltásával ő kaphat meg, akkor az ötödik helyért járó 10 millió forintot a bronzért járó díjazásra, 20-ra emelik. (Az ünnepségen elhangzott, hogy kedden megkezdik a pénzjutalmak utalását is.)

Kicsit érthetetlen módon ezen az ünnepségen köszöntötték Németh Zsoltot, az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián edzőjét, aki a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!