Hírek

2012.09.14. 16:28

Ötven éve indult a népművelő-könyvtáros képzés, elültették a kultúra élő fáját ( galériával)

Szombathely - A népművelő-könyvtáros képzés elindulásának 50. évfordulóján a SEK visszahívta egykori diákjait, tanárait, hogy visszatekintsenek a fél évszázadon, megosszák egymással szakmai tapasztalataikat, meséljenek pályájukról, hogy kinek hogy alakult az élete.

Merklin Tímea

Több  mint százan jöttek el arra a találkozóra, amit abból az alkalomból rendeztek, hogy ötven éve, 1962 őszén elindult Szombathelyen a népművelő-könyvtáros képzés. (Maga a felsőfokú képzés 1959-ben költözött ide Kőszegről.)  Az egykori népművelő-könyvtár szakosokat dr. Csider Sándor köszöntötte a lélekben velük lévőkkel együtt, és elültették a kultúra élő fáját, egy  tölgyfát, Szombathely városának ajándékát. A kétnapos rendezvény egyik szimbolikus programja volt ez: a fa jelképes;  gyökerei a földbe kapaszkodnak,  ágai az égbe nyúlnak; a fa összeköti az eget a földdel.

A kétnapos rendezvénynek egyik kiemelkedő és szimbolikus eseménye volt a kultúra élő fájának elültetése Veres Gábor Alma Mater szobránál.
- Nem állítunk ma bronzból, kőből készült szobrot. Élő alkotásra esett a választásunk, olyanra, ami, aki napról napra újraalkotja önmagát. Támadja vihar, jég, aszály, táplálja föld, frissíti eső, fénysugarak játszanak levelein. Formálja jó és rossz, éri öröm és bánat, ugyanúgy mint bennünket - fogalmazott lírai hangvételű beszédében dr. Csider Sándor.  A fához fordulva így szólt:
- Tudod, mi itt tanultunk a szomszéd épületben. Boldogok és szabadok voltunk. Itt nyílt meg előttünk a világ. Barátokra, szövetségesekre leltünk, voltunk szerelmesek, színjátszottunk, népdalokat énekeltünk, filmklubba jártunk.  Rendezvényeinkkel bejártuk a megye falvait, mikrobuszokban, vonatfülkékben kovácsolódtunk közösséggé. Mások szolgálatára adtuk az életünket. Osztozunk a gondjainkra bízott emberek örömeiben és gondjaiban, boldogulásukat segítjük.  A hagyományokat őrző, de minden új iránt fogékony, a mindennapok gyakorlatában élő, települések arculatát formáló,  együttműködést kereső, ám a vélt jóért, az egyetemes értékekért minden hatalommal ütközni is képes, rebellis fajta a miénk.

A magyar tölgyfa jelképesen erőt ad a további munkához, és példakép, amennyiben gyökerei mélyen  belefúródnak a földbe, ágai pedig az ég felé nyúlnak. 
Pénteken  délután még egy fontos esemény volt a SEK-en: átadták  a Szalay László hajdani főigazgató tiszteletére készített emléktáblát, és  emlékszobát.
Szombaton a Nagy Gáspár emléktáblánál  Pörös Géza, a Duna TV korábbi alelnöke emlékezik a Kossuth-díjas költőre, akivel együtt jártak erre a legendás  népművelés-könyvtáros képzésre 1968-tól 1971-ig, és nem csak csoporttársak, de másodévtől szobatársak is voltak, majd Nagy Gáspár haláláig jó barátok.


- Az évfolyamunkat az jellemezte, hogy habár különböző indíttatású emberek jártak ide, inspirációt jelentettünk egymás számára, fontos volt, hogy mit gondolunk a világról - mondta Pörös Géza pénteken. -  Alapélményünk volt a párbeszéd, és hogy törekedtünk egymás és a világ egyre pontosabb megértésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!