Hírek

2012.09.25. 07:04

Túl nehéz az iskolatáska

Szombathely - Elkezdődött az iskola, s a napi feladatok, tanórák mellett sokszor az is gondot okozhat a gyerekeknek, hogy túl nehéz az iskolatáska. Egyes intézményekben van szekrény, abban hagyhatják a tanulók a könyveiket.

Vas Népe

- Egyetértek minden szülővel, aki panaszkodik a nehéz iskolatáska miatt - mondja Csapó Erzsébet, a Neumann János Általános Iskola igazgatója. - Éppen a minap láttam, hogy a gyerekek szinte vonszolták magukkal a táskájukat. Jellemző azonban, hogy nemcsak az iskolaszereket hordják magukkal, hanem minden más felszerelést is. Sokan edzésekre, különórákra járnak, s az ezekhez szükséges felszerelést külön táskákba teszik. Jó lenne azt mondani a tanulóknak, hogy nyugodtan hagyják itt a tanszereiket, ám a legtöbb tankönyvre otthon is szükségük lehet.

Általában a napköziben az írásos házi feladattal végeznek a gyerekek, az elméleti rész tanulása otthonra marad, ehhez pedig kellenek a könyvek.

- Többféle törekvés volt már az elmúlt években a helyzet rendezésére - teszi hozzá az igazgató. - Volt olyan, hogy a padban lehetett hagyni a tankönyveket. Ez azonban nem vált be, megfigyelhető volt, hogy azoknak a tanulóknak, akik bent hagyták a könyvüket, romlott a tanulmányi eredményük. Ráadásul az a tudás, amit az órán kapnak a gyerekek kevés, ehhez még otthon is tanulniuk kell. Annyiban tudunk könnyíteni a diákok helyzetén, hogy a gyakorlati órákra hozott felszereléseiket bent hagyhatják.

Bár mérlegre nem tették az iskolatáskákat, azok sokszor egy felnőtt embernek is nagy súlyt jelentenének. A gyerekek csontozata koránt sem olyan erős, mint egy felnőtté, a súly pedig torzuláshoz vezethet. Ebből később akár komolyabb betegség is kialakulhat, mely komoly fájdalmakkal is járhat.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskolájában és Gimnáziumában szekrények állnak a tanulók rendelkezésére - tudjuk meg Károly Frigyes igazgatótól. Hozzáfűzi, vannak olyan gyerekek, akik ebben tárolják a könyveik egy részét, s akadnak olyanok is, akik inkább cipelik magukkal. Erre sokszor szükség is van, hiszen a tankönyveik nagy része munkatankönyv, ezekből otthon is tanulniuk kell. A nehéz iskolatáska kérdése még a megoldandó feladatok között van, hiszen sokszor komoly erőt igényel az iskolatáska megmozgatása. Az igazgató elmondja még, a kicsiknél jellemző, hogy a szülők hozzák és viszik őket, így nem terheli a gerincüket a nagy súly. Az intézmény is próbál segíteni, hiszen például a rajzfelszerelést nem kell vinniük magukkal, ezt az iskola biztosítja számukra.

 

Két vállon ajánlott hordani

Hiába írja elő jogszabály a háromkilónyi megengedett terhet az alsósok esetében, a gyerekek sokszor sokkal súlyosabb terhet cipelnek. A diákok ugyanis tankönyvek, a füzetek, a tolltartók mellett az üdítőket, a szendvicseket, valamint a délutáni foglalkozásokhoz szükséges felszereléseket is a táskájukba teszik. A legjobb megoldás az lenne, ha a mindennap használt tárgyakat a gyerekek az iskolában hagyhatnák, bár erre sokszor nincs lehetőségük. A szakemberek szerint bármilyen divatos is a fél vállon cipelt táska, az a helyes, ha az iskolatáskát két vállon hordják, s a pántja széles, párnázott, állítható hosszúságú. A mérete pedig akkor a legmegfelelőbb, ha a lapocka felső szélétől a gerinc tövéig ér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!