Hírek

2012.09.25. 19:19

Új foglalkoztatót avattak Ölbőn

Ölbő - A falu végén álló lakatlan ház élettel telt meg: a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász foglalkoztatót, gyógyfüves házat hozott létre benne. Itt is, a környéken is szedik, gyűjtik a gyógynövényeket, amelyek teaként nagyon finomak.

Némethy Mária

A falu legutolsó háza évek óta üresen állt. A nagy kertben még állnak a gyümölcsfák, teremnek, de a házból a   szülők kihaltak már - húsz éve egyikük, öt éve másikuk. Velük együtt elköltözött az élet is a házból. Egészen eddig a nyárig. Akkor a tulajdonos, Tuczai Miklós gondolt egy nagyot, s úgy döntött: annak rendje és módja szerint, jogásszal megíratva, felajánlja a házat a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak. Ezt kedden délután mondta el a ház kertjében összegyűlt ünneplők előtt, akik a hajdani szülői hajlékban a Szent Miklós Gyógyfüves Ház avatására jöttek el.

Persze alaposan megváltozott itt minden. A kertben gyógynövények díszlenek, az egykori istállóból feldolgozó-üzem lett. Merthogy innen, Ölbőről, ebből a biokörnyezetből látják el a szombathelyi Püspökvár melletti bazársoron nemrégiben megnyílt Castellum teaházat gyógyteákkal. Itt szárítják, itt csomagolják az oda kerülő gyógyfüveket.

A bensőséges hangulatú ünnepségen  Rátkai Imre plébános köszöntötte az egybegyűlteket, akik ezután Ölbő legkisebb lakóinak, az óvodásoknak kedves műsorát, játékát nézték, hallgatták, tapsolták meg. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke először arról szólt, hogy a karitász újabb foglalkoztatót hozott létre, majd megosztotta gondolatait arról, miért igaz ma is az a mondás: "Fűben, fában van az orvosság". Elmagyarázta, hogyan kell ezt most, a fogyasztói társadalom válságának polgáraként értelmezni.

- Gondoljunk csak bele: több ezer kilométert utaznak az áruk, mesterségesen érlelik azokat, mindenfajta kezeléseken átesnek, mire az asztalunkra kerülnek. Nekünk olyan állatokat, olyan növényeket kell fogyasztanunk, amelyek helyben vannak. Vissza kell térnünk a helyben termesztett élelmiszerekhez, mert ez a fogyasztási tempó nem tartható. Harmóniában élhetünk így önmagunkkal és a környezetünkkel is - adta útravalóul a jó tanácsot Kovács Ferenc elnök.

A Szent Miklós Gyógyfüves Házat dr. Veres András megyés püspök áldotta meg, avatta fel, Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója mutatta be.

A hangulatos ünnepségen a karitász mindazok számára elismeréseket adott át, akik segítették a gyógyfüves ház létrehozását.

 

Gyógynövények divatját éljük

A kamilla, a hárs, a homoktövis és a többi növény csodákra képes. Divatban vannak, de nem lesz kérészéletű a divatjuk. Az utóbbi években a gyógynövényekkel és a természetes anyagokkal való gyógyítás újjászületését éljük. Mindenki tudja: a gyógynövénygyógyászat eredményei évezredeken keresztül bizonyított megfigyeléseken alapszanak, általuk az egész szervezetet megmozgató és befolyásoló hatásokról beszélnek a szakemberek.

Mielőtt azonban a gyógynövényekkel való kezelést bármilyen formában elkezdenénk, tisztában kell lennünk azzal, hogy ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel szervezetünk összhangjának helyreállítása több időt igényel, mint a tudatos megelőzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!