Hírek

2012.09.05. 19:35

Veszélyes méhek - Beköltöznek kastélyba, de panelbe is

Szombathely – Szerdán Szombathelyen kellett méheket befogni, de szerte az országban gondot okoznak a darazsakkal együtt. Októberig tart még a szezonjuk.

Némethy Mária

Tavaly júniusban Vönöckön egy kastélyépület homlokzatán, az első emelet dekorációs gipszstukkójába költöztek méhek. A tűzoltóság ügyeletese méhész segítségét kérte, aki a helyszínen megállapította: a méhek vadméhek, befogásukat nem vállalja. Erre a tűzoltók védőfelszerelésben egy vízsugárral „kifüstölték” a méheket. Ez szükségszerű volt, mert a helyszínen lévő nagyobb rendezvény résztvevőit veszélyeztették a vadméhek.

Egy győri, negyedik emeleti panellakás lakóinak heteit is megkeserítették a méhek. A család már nem mert a konyhába menni, hetek óta lehúzott redőny mögött éltek, az unokákat nem is merték fogadni a lakásban. A vadméhek a panel réseibe fészkelték be magukat. Ott egy méhész segített, aki évente negyven-hatvan raj méhet fog be, bármikor szívesen megy, ha hívják.

Szerdán Szombathelyen Tóth Árpád méhészt nemcsak a Szent István parkba hívták segítségül. Délután a Krúdy Gyula utcai óvodába is el kellett mennie, befogni egy hársfa ágán élő rajt.

– Elszaporodtak a méhrajok – állapította meg a tapasztalt méhész, akit szerdán egy méhszúrás is ért. Azt mondta, sokszor átélt már ilyet, nem tart életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakciótól.

A különböző darázs és vadméh irtásával kapcsolatos megkeresések legtöbbször június és október között történnek. Fészkeiket gyakran alakítják ki redőnytokban, padláson a cserép alatt, illetve nehezen megközelíthető rejtett helyeken. Érdemes szakembert hívni, mert több haláleset is volt már darázsirtó és méhirtó próbálkozások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!