Hírek

2012.09.05. 02:20

Veszélyezteti-e földrengés Szombathely városát? (fotókkal)

Szombathely - Az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének kutatói és hallgatói terepgyakorlaton méréseket végeznek a város térségében. Az értékelésben a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának tanulói is segítenek.

Bajdó Bettina

Néhány millió évvel ezelőtt a Kárpát-medence nagy részét a Pannon-tenger, majd a világóceántól való elszigetelődés miatt fokozatosan kiédesedő Pannon-tó vize borította, amit a bele ömlő folyók hordalékukkal szép lassan feltöltöttek. Mára az eredeti felszín csak néhány helyen bukkan ki, mint például a Keleti-Alpok részein, a Dunántúli-középhegységben, vagy éppen a Kőszegi-hegységben és a Vas-hegyen. A feltöltődés egy sima felszínt eredményezett, ami mára átalakult, egy néhol meglehetősen meredek hátakból álló dombvidékké. A geofizikai mérések célja a Kőszegi-hegység és a Vas-hegy között eltemetett hegység vagy éppen völgység feltérképezése, valamint a betemetődés óta eltelt időszak esetleges törésvonalainak, gyűrődéseinek kimutatása.

 

Dr. Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének a vezetőjével kint jártunk az egyik helyszínen Felsőcsatártól nem messze, ahol a hétfő óta tartó kutatás részleteit ismertette.

- A kutatásunkat az ELTE és az Oktatási Tudományos Alap támogatja - mondta a tanszékvezető -, a célunk az, hogy kiderítsük honnan és mikor került ide az az anyag, ami feltöltötte a medencét. Egy nagyon jó barátom, dr. Unger Zoltán, a Savaria Egyetemi központ egyetemi docense is segíti a munkánkat, az általunk terepen összegyűjtött anyagokat majd a fizika tanszékének hallgató értékelik ki. A terepmunkán az ELTE 39 hallgatója vesz részt, 20 alapképzésen és 19 mesterképzésen tanuló diák. Több geológiai kérdést is felvetettünk, például azt, hogy a Vas-hegy szerkezete hogyan folytatódik észak felé, valamint azt, hogy a térség kavicstakarói honnan és mikor kerültek ide.

A diákok csoportokban dolgoznak és különféle vizsgálati módszereket alkalmaznak. Van, ahol szeizmikus méréseket végeznek: ilyenkor a földfelszínre helyezett fémlemezre mérnek kalapácsütéseket, s az ez által keltett hullámok visszaverődési ideje rajzolja ki a felszín alatti rétegeket. Geoelektromos vizsgálatokat is végeznek, s mágneses méréseket is segítségük hívnak. Már pénteken is lesznek eredmények, jövő hét szerdán a csapatok összegzik az általuk elvégzett munkát, november közepére pedig elkészül a tudományos értékelés is. Választ kaphatunk például arra, hogy a Vas-hegy északi nyúlványa milyen mélységben folytatódik tovább, a Kőszegi-hegységtől délre levő terület valóban egyre jobban dől-e dél-délkelet felé, illetve arra is, hogy törésvonalon fekszik-e és ezért ma is veszélyezteti-e földrengés Szombathely városát.

Több módszert is alkalmaznak a kutatómunka során

Nagy lehetőség az a diákoknak, ha terepmunkán vehetnek részt. Az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékén tanuló fiataloknak igyekeznek lehetőséget adni az önálló munkára. A felsőoktatásban, főleg ezen a szakterületen minél előbb meg kell tanulniuk a hallgatóknak önálló döntéseket hozniuk, ezért dobják be őket - ahogy ők fogalmaznak - a mélyvízbe. A terepen jelenleg öt mérőcsoport dolgozik, a munkájukat pedig a négy értelmezőcsoport értékeli majd ki. Szabad kezet kapnak a munka szervezésében, sőt játékpénzt is, melyből ki kell jönni a napi költségeknek. Az iskolában több gyakorlat is van a tanulmányi évek alatt, sőt kötelező egy hat hetes szakmai gyakorlaton is részt venniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!