Hírek

2012.09.28. 15:52

Vita a 86-osról - Az építésre nincs támogatási szerződés

Szombathely - A Vas Megyei Közgyűlés pénteki ülésén vitathatatlanul a 86-os főútról, illetve annek fejlesztéséről esett a legtöbb szó. Kiderült, sok még a kérdőjel.

Peltzer Géza

A nyári szünet utáni első megyei közgyűlésen külön napirendi pont volt a megye épülő és tervezett gyorsforgalmú útjairól szóló beszámoló. A téma - különösen a rétestésztaként hosszú évek óta húzódó 86-os út felújítása - már a napirend előtti felszólalásokban is felmerült. Szabó József (MSZP) felvetette: úgy tudja, hogy az immár kiemelt projektként kezelt 86-os felújítását két ütemre bontották, és a Répcelakot elkerülő út megépítésére csak a második ütemben kerülne sor. Akkor még érdemi választ nem kapott kérdésére, de később, amikor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beszámolójára sor került, sok minden világossá vált a 86-ossal kapcsolatban.

Kiderült, hogy Szeleste-Csorna közötti 41 kilométeres szakaszon a régészeti feltárások egy hónapon belül megkezdődnek és a remények szerint még idén be is fejeződnek. Mivel azonban erre egyelőre nem lehet 200 millió forintnál többet költeni, külön kormánydöntés szükségeltetik a pluszforrások megnyílásához. Az előkészítésre tehát van pénz, a megépítésre - ami valóban két ütemben valósulna meg - azonban nincs még támogatási szerződés. Kiderült az is, hogy a régészeti feltárás költsége megközelíti az ötmilliárd forintot. Ezen aztán vita kerekedett. Patyi Elemér szerint újra kellene gondolni a 2001-ben született, a régészeti feltárásokat szabályozó törvényt, mondván: minek megbolygatni azokat, akik már régen a föld alatt vannak.

A közgyűlés végül elfogadta Básthy Béla javaslatát, miszerint kezdeményezik, hogy ne két, hanem egy ütemben készüljön el a kétszer kétsávos főút, de hogy ennek lesz-e hatása az építkezésre, ma még kétséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!