Hírek

2012.10.04. 09:24

Díszpolgárokat avattak Vassurányban

Vassurány - Új tradíciót honosított meg a közelmúltban megrendezett szépkorúak napján a helyi önkormányzat. Díszpolgári címmel ismerték el azokat, akik a közösségért sokat tettek.

Burkon László

Mindjárt az első évben két személynek ítélték oda a megtisztelő címet. Egyikük Szerdahelyi Imre 2000-ben elhunyt néhai iskolaigazgató, aki posztumusz érdemelte ki a Vassurány díszpolgára címet. Bár szülőhelye a szomszédos falu, Nemesbőd volt, négy évtizeden át tanított a vassurányi iskolában. Igazi "lámpása" volt a településnek, nemcsak pedagógus, hanem könyvtáros, szakkörvezető, ifjúsági klub szervező. Vezetésével csillagászati szakkör és színjátszó csoport működött a településen. Lendülete magával ragadta a fiatalokat, sokakkal szerettette meg a könyvet. Középiskolai tanár végzettsége ellenére halála napjáig faluját szolgálta.

 A másik díszpolgárrá Vassurány neves szülöttét, Németh Istvánt avatták. A zenetanár kiemelkedő életútja példaként állhat minden földije előtt. Kisparaszti sorból érkezve jutott el a tanszékvezető főiskolai docens címig. A negyvenes években talán az övé volt a falu első zongorája. Több mint három évtizeden át volt a Madrigálkórus vezetője, sokáig a Haladás férfikar munkáját is ő irányította. Zenepedagógusi munkáját 1983-ban Kodály emlékéremmel ismerték el. Szülőfalujához ma is szoros szálak fűzik, patrónusa a Vassurányért Kulturális Egyesület dalkörének.

 A tizenötödik alkalommal megrendezett szépkorúak napján az óvodások és az iskolások műsorral köszöntötték az időseket és a falu díszpolgárait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!