Hírek

2012.10.21. 06:48

Elindult az influenzafigyelő-szolgálat Vas megyében is

Szombathely - Megkezdte működését az influenzafigyelő-szolgálat Vas megyében - már október eleje óta kérik a jelentéseket a háziorvosoktól az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Védőoltás már kapható a patikákban. Az ingyenes védőoltásra még várni kell néhány hetet.

Bajdó Bettina

Október 1-jétől működik az influenzafigyelő-szolgálat Vas megyében - tudtuk meg dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvostól. Hozzátette: az influenzafigyelő-szolgálatot Vas megyében a háziorvosok és a házi gyermekorvosok működtetik.

- Úgy jelöltük ki az orvosokat, hogy a felnőtt és gyerek populáció arányosan legyen lefedve - folytatta a tiszti főorvos. - A figyelés pedig az egész megyére kiterjed. Az év negyvenedik hetében kezdi el a működését a szolgálat, onnantól figyelik az orvosok az influenzaszerű megbetegedéseket. Az influenza tünetei sok már vírus tüneteivel megegyeznek, ezért az orvosok mintát vesznek az olyan betegektől, akiknek a tünetei leginkább hasonlítanak az influenzás megbetegedésekhez. A mintákat pedig futár viszi egy budapesti laborba, s ott igazolják a vírus jelenlétét.

A figyelőszolgálat azonnal észleli, ha megjelenik majd megyénkben a vírus. Sok már vírus is okozhat lázat, izomfájdalmat, köhögést és náthát, viszont az influenza abban különbözik ezektől, hogy súlyos szövődményekkel is járhat. Ezek akár halálhoz is vezethetnek.

- Az influenza ősz végén és tél elején jelentkezik - emelte ki a tiszti főorvos. - Legkorábban november végén regisztrálnak az orvosok megbetegedéseket. Ám az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez egy kicsit eltolódott, s inkább január harmadik hetében jellemző a megbetegedés. Tavaly nem volt sok beteg, néhány ezret regisztráltunk. A védőoltás a háziorvosoknál elérhető lesz, az ingyenes még pár hetet várni kell. A patikában pedig már lehet kapni a szérumot.

Az előttünk álló szezonban 1,3 millió vakcina lesz térítésmentesen elérhető a különböző rizikócsoportokba tartozó felnőttek számára. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, sőt egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek ingyenes influenza elleni védőoltásban. Az úgynevezett intradermális vakcinából ezer adagot a 18-60 év közötti korosztályba tartozók, másik ezer adagot a 60 éven felüliek kaphatnak meg. A hat hónaposnál idősebb, de három évesnél fiatalabb gyermekek közül azok számára, akik a rizikócsoportba tartoznak - az előző évek gyakorlatának megfelelően - ötezer adag ingyenes oltóanyagot különítettek el.

Gyógyszertári forgalomban ebben a szezonban is többféle készítmény kapható, illetve van olyan gyártó, amelyik már szeptember közepén megkezdte a különböző kiszerelésű vakcinák forgalmazását. Az oltást akadályozó fertőzések kora ősszel még ritkák és ilyenkor a háziorvosok is kevésbé leterheltek, mint a hűvösebb időjárással együtt járó megfázásos időszakban. Így azoknak, akik nem jogosultak ingyenes oltásra, de szeretnék megkapni az influenza elleni vakcinát, a szakemberek szerint érdemes időben felkeresniük háziorvosukat. Így nem csak a sorban állást, de azt is elkerülhetik, hogy éppen a rendelőben kapjanak el valamilyen más, felső légúti megbetegedést okozó vírust.

Az egészségügyi szolgáltatónak fel kell ajánlania az influenza elleni védőoltást - az ÁNTSZ által biztosított oltóanyaggal - a csökkent immunitású személyek egészségének védelme érdekében a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati osztályok dolgozóinak. Továbbá ingyen jár a szérum a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyeknek, valamint a terhes nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozóknak.

 

Bajdó Bettina

Én hiszek a természetes immunerősítésben is. Szerintem fontos, hogy az őszi és téli hónapokban is együnk rengeteg gyümölcsöt, lehetőleg lédúsakat. Szedjünk naponta C-vitamint, és öltözzünk rétegesen, nehogy megfázzunk, mert a legyengült szervezet könnyebben esik vírus okozta betegségek áldozatául. Érdemes nyers vagy enyhén párolt zöldséget is rágcsálni, mert rengeteg immunerősítő tápanyagot tartalmaz. A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Emellett gyakori kézmosással, zsúfolt helyek és influenzás betegekkel való érintkezés elkerülésével mindannyian tovább csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát addig is, míg megkapjuk az oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!