Hírek

2012.10.29. 20:30

Feketepénz mágiából - Büntető eljárás a tévés műsorvezető ellen

Térségi körkép - Csaknem 6 millió forintot titkolt el egy spiritiszta műsorvezető és családtagja. Mintegy kétmillió forint jövedelemadó-különbözetet állapított meg náluk a zalai adóhatóság.

Kiss Tamás

Büntető eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy műsorait Németországban is sugárzó tévécsatorna műsorvezetője ellen. Az itthoni (többek között vasi) és a külföldi nézők körében is népszerű műsorvezető megrendelésre jóslást, csakrahangolást és energetikai feltöltést is végzett. Mivel nem adott be személyijövedelemadó-bevallást, fennállt a gyanú, hogy bevételeit eltitkolja.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága által lapunkhoz eljuttatott közlése szerint az ellenőrzéskor a spiritiszta azzal indokolta a bevallás benyújtásának elmulasztását, hogy szinte szabadnap nélkül dolgozott, így könyvelőt sem volt ideje megbízni, hogy elkészítse adóbevallását.

Az adóellenőrök a műsorvezető és családtagja bankszámlaforgalmát is vizsgálták, mivel gyakran ez utóbbit adta meg utalási címként.

Az euró alapú bankszámlájára például három alkalommal érkezett nagyobb összegű utalás "salary" (bérfizetés) megjegyzéssel a Virgin-szigetekről is. (Mint ismert, a Virgin-szigetek gazdaságát elsősorban az adóparadicsomi bevételek alkotják.) Az eltitkolt jövedelem megállapításához a bankszámlaforgalom vizsgálatán túl a spiritiszta ügyfeleit is megkérdezték a revizorok.  A televíziós társaságtól kapott megbízási díj, a nézők utalásai, a Virgin-szigetekről érkező 12.500 euró értékű utalások önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek, ezért 6 millió forint eltitkolt jövedelem után csaknem kétmillió forint adókülönbözetet, s több mint másfél millió forint bírságot állapított meg a NAV csak 2008-ra. Az ellenőrzés a 2009-2011. évekre is folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!