Hírek

2012.10.22. 06:41

Így született az "Emlékkönyv" 1956-ról

Szombathely - Szerencsés helyzetben vagyunk mi, vasiak. Rendelkezésünkre áll egy dokumentumgyűjtemény, amely az utolsó utáni pillanatban készült el 1956-ról, a kommunista diktatúráról. Ez főként dr. Kövér István ügyvéd érdeme.

Némethy Mária

"Emlékkönyv". Ez a címe annak az öt kötetes kiadványnak, amely 1996-1999 között rohamtempóban  született Szombathelyen, s elkerült mindenhová a nagyvilágba. Németországból 100-at kértek belőlük, de eljutott az USA-ba,  még Ausztráliába  is.

 Ma már  hozzáférhetetlen. Az első kötet Szombathely 1956-járól, a második a megyeszékhely második világháborús történéseiről, a harmadik a forradalomról és megtorlásról, a következő kettő az   1945-1956 közti diktatúráról szól megyénkben. Bírósági ítéletek, visszaemlékezések, cikkek. Két embernek köszönhető, hogy  megjelentek: dr. Kövér István ügyvédnek és  a hajdani recski fogolynak, vitéz Both Bélának. Az előbbi gyűjtötte a dokumentumokat, kutatott levéltárban,  másikuk menedzselte a megjelenést.

Dr. Kövér István elegáns könyvtárszobájában egyetlen kérdésem  van: hogyan születtek az "Emlékkönyv"-ek?

 - Az előzményei messze nyúlnak - válaszolja. - 1956-ban érettségiztem a Nagy Lajos Gimnáziumban. Vasútmérnöknek készültem, de nem vettek fel helyhiány miatt. A vasúthoz kerültem. Voltam fékező, kocsifelíró, távirász. 1956-ban apámat akarták a munkástanács elnökének, de amikor látta, hogy abban kommunisták is vannak, nem vállalta. Később mégis ellenforradalmárnak bélyegezték, leváltották. Fenyegetettségben éltünk,  később levelezőn végeztem  el a jogi egyetemet.

Ez tehát az érzelmi háttér.

 Dr. Kövér István  a rendszerváltás után  munkahelyén, a MÁV Szombathelyi Igazgatóságán  sodródott bele a korszak kutatásába.

    - Csárádi János vezérigazgató kiadta:  a hat vasútigazgatóság jogi osztályának vezetői indítsák el az 1956 miatt elítélt  vasutasok  rehabilitációját. A   szombathelyin  így ismerkedtem meg rengeteg  emberrel, a sorsukkal. Sokat túlóráztam.

 1992-ben dr. Káhler Frigyes a Történelmi Igazságtétel Bizottságtól, és Pálmányi Béla az Országgyűlési Könyvtár vezetője kereste  meg azzal: tudják, ő foglalkozik 56-osokkal. Miért őt keresték? 

 - Megmondták: nem akarják, hogy kommunista szemszögből íródjon meg 1956 története.  Káhler Frigyes révén olyan   kutatási engedélyt kaptam, amely  Vas megyében egyedül engem jogosított fel arra, hogy 1956-ot és az azt megelőző időszakot  kutathatom.

 Közben a Honvéd Hagyományőrző Egyesületnél és a Recski Szövetségnél is megkezdődtek a rehabilitációk, sokat segített Both Bélának.   Azután   a Lakitelek Alapítvány meghirdetett egy pályázatot. Dr. Kövér István három pályaművet küldött be. Az egyetemi  szakemberekből álló zsűri  422 pályamű közül  a második díjat neki ítélte, a másik kettő az első tízben végzett. Ígérték:  ha megjelennek könyvként,  anyagilag  támogatják.  Both Bélával ekkor  határozták el:  megjelentetik  a rengeteg dokumentumot.   Both Béla kilincselt  támogatásért a városházán, a megyeházán, a nagyvállalatoknál. Sokan Both Béla-féle könyvként említik   a köteteket. Nélküle nem sikerült volna kiadni  az öt kötetet, de ő  nem írt egyikbe sem.

 - Pártállástól függetlenül segítettek a megyei és  a városi  vezetők -  hallom dr. Kövér Istvántól.
Nagyon sikeresek voltak a könyvbemutatók, de   hogyan fogadta a szakma az Emlékkönyveket? 

 - Úgy, hogy máig nem vesz róluk tudomást. Elismerem, rövidek voltak a határidők, vannak benne formai, stiláris hibák, de egy biztos: hamis adatot nem tartalmaznak. Ami bizonytalan volt,  kihagytam.

 Megjelenésük után  levelek  érkeztek. Olyanoktól, akik sohasem gondolták, hogy sorsuk valaha is érdekel bárkit is. 

Így volt ez a napokban elhunyt Szekér Lászlóval is. Dunántúl ökölvívó bajnoka volt, 1956-ban a Vas Megyei Forradalmi Ifjúsági Bizottság tagja lett. A forradalom leverése után egy éjszaka  12 ávós  vette körbe házukat,  reflektorokkal világítottak, elfogták, félholtra verték,   börtönre ítélték.  A semmiért.

Nekrológ nem jelent meg róla, sorsáról dr. Kövér István mesél. És az "Emlékkönyv".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!