Hírek

2012.10.10. 12:19

Kénytelenek gáz nélkül élni a szombathelyi házban

Szombathely - Nincs gáz a Perintparti sétány 10-es számú házában. Egy szivárgó cső miatt kapcsolták ki a szolgáltatást.

Bajdó Bettina

A lépcsőházban a postaládák mellett több írás is tájékoztatja a belépőt a gázszolgáltatás szüneteltetéséről. Több lakásba is bekopogunk, s érdeklődünk, hogy mi a lakók véleménye a kialakult helyzetről. Bár elmondják, véleményük az lenne, de nem szívesen kürtölnék világgá. Végül beinvitálnak minket az egyik lakásba, ahol bár név nélkül, de elmesélik, hogy valójában mi is történt.

- Nemrég új lakó költözött be a házba - mondja a nő -, s a gázóránál gázszagot érzett. Felhívta a szolgáltatót, ahonnan azonnal kijöttek, s lekapcsolták a szolgáltatást. Ez dél körül történt, több lakónak az ebéd alól kapcsolták ki a gázt. Azzal mindenki tisztában volt a házban, hogy idén ellenőriztetni kell a rendszert, s ha hibát találnak, annak a javítása pénzbe kerül majd. De arra senki sem gondolta, hogy ez a probléma most jön elő. Nem olcsó a javíttatás, hiszen nemcsak az órákat kell cseréltetni, hanem több lakásban a gáztűzhelyt is.

Az órák cseréje lakásonként 40-50 ezer forintba kerül, ahol tűzhelycserére is szükség van, legalább 100 ezer forintra rúgnak a költségek. A lakók próbálják minél olcsóbban megúszni a munkálatok elvégzését, most éppen a szerelő kiválasztásán megy a huzavona. Főzni, sütni nem tudnak, s a fürdéshez szükséges vizet rezsón melegítik. Ha döntenek, akkor akár egy-másfél héten belül helyre állhat a szolgáltatás.

- A GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. szakértője szeptember 25-én, a bejelentést követően megvizsgálta a Perintparti sétány 10. alatti társasházat és megállapította, hogy gázszivárgás van - tudtuk meg Futó Ildikótól, a társaság PR-szakértőjétől. Hozzátette, a helyzet veszélyessége miatt, illetve az élet- és vagyonbiztonság érdekében a gázt el kellett zárni az épület főelzárójánál. A társasház tulajdonosát a helyszínen tájékoztatták, illetve minden lakó írásos értesítést kapott. A szolgáltatás visszaállítása érdekében a lakóközösség szeptember 26-án megbízást adott az alapvezeték-hálózat megtervezésére és szeptember 28-án ezt a tervet a zrt.-hez véleményezésre eljuttatta. A társaság a tervet soron kívül véleményezte. A szolgáltatás visszaállítása a kivitelezést követő sikeres műszaki átvételt követően történhet meg. A kivitelezéshez elengedhetetlen mérőleszerelés megrendelése még nem érkezett meg a társasághoz.


A földgázellátásról szóló törvény alapján az ingatlanon belüli vezetékhálózat és a készülékek biztonságos állapotban tartása az ingatlantulajdonos kötelessége. Amennyiben műszaki és biztonsági okok indokolják, a földgázelosztónak intézkednie kell a gázszolgáltatás megszüntetéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!