Hírek

2012.10.05. 06:48

Kérdés: lesz-e forrás az iskolák fenntartására?

Szentgotthárd - Szándékuk szerint az önkormányzati képviselők szeretnék, ha a város üzemeltetné Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény szentgotthárdi intézményeit. A végső döntésig azonban tisztázni kell, hogy milyen források állnak rendelkezésre.

Kiss Tamás

A nemzeti köznevelésről szóló törvény és a kapcsolódó jogszabályok értelmében január elsejétől a 3000 főt meghaladó lakosságszámú településeken  - saját forrásainak terhére - az önkormányzat gondoskodik az illetékességi területén lévő összes, saját tulajdonában álló, az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmény ingó és ingatlan vagyonának működtetéséről, a köznevelési feladat ellátáshoz szükséges tárgyi feltételek, továbbá az ingó és ingatlan vagyon működtetésével összefüggő személyi feltételek biztosításáról.  A törvény alapján az érintett önkormányzatoknak, köztük a szentgotthárdinak is szeptember 30-ig kellett szándéknyilatkoztatot tenni az állami intézményfenntartó központ felé arról, hogy az érintett ingatlanokat képes-e működtetni. (A helyi önkormányzat a működtetési kötelezettség alól kérelem alapján mentesülhet, ha igazolja a gazdasági és jövedelemtermelő képességének hiányát. A költségvetési hozzájárulás fedezi a nevelési-oktatási intézmény pedagógusainak és a nevelő, oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottainak illetményét és ezek járulékait.)

Múlt heti ülésén a szentgotthárdi képviselő-testület (még az említett határidő előtt) kifejezte azon szándékát, hogy a Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény (SZOI) szentgotthárdi intézményeit (általános iskola, gimnázium, alapfokú művészetoktatási intézményegység) képes működtetni. A testület ugyanakkor azt is rögzítette, hogy az október 30-ig meghozandó végső támogató döntést nem fogja tudni meghozni, ha a stabilitási törvény szerinti, önkormányzatokkal szembeni költségvetési elvárások nem változnak jelentősen.

Kérdőjelek egyébiránt bőven akadnak. Egyelőre nem ismertek például a jövő évi állami költségvetés önkormányzatokat érintő finanszírozási mutatói, s mint arra a képviselő-testületi előtejesztés szintén kitér: ennek hiányában végleges, felelősségteljes döntést hozni nem lehet. A megalapozott döntéshez azt is tudni kellene, hogy a következő években egyéb területeken milyen központi elvonásokra számíthat az önkormányzat. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatója alapján előfordulhat, hogy a gépjárműadó átengedett mértéke 100 százalékról 40 százalékra csökken: ez esetben az idei év 40 millió forintos bevétele helyett jövőre csak 16 millióval számolhat a város. Szintén forráskiesést jelenthet a helyben maradó szja-részesedés megszűnése: a 2012. évben betervezett 38 millió helyett 2013-ban ebből egy fillér sem jut a város kasszájába...

 

 


A III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium esetében a szakiskolai feladatellátás fenntartása és működtetése teljes egészében az államhoz kerül, a jogszabály nem ad lehetőséget az önkormányzat számára még a működtetés vállalására sem.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!