Hírek

2012.10.07. 06:44

Kocsis Renáta, Kőszeg új borkirálynője a lopózásban is verhetetlen

Kőszeg - Meg akartam mutatni, hogy egy hétköznapi lány is el tud érni valamit, és ehhez nem kell feltétlenül szépnek lennie - mondja Kocsis Renáta, Kőszeg múlt héten megválasztott, új borkirálynője, aki nemcsak szép, de az esze is a helyén van.

Nagy Ildikó

Kocsis Renáta 1990-ben született Szombathelyen. A Béri Balog Ádám Általános Iskola után a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégiumban folytatta tanulmányait. Érettségi után  kitanulta a vendéglős szakmát. A gyakorlatát a kőszegi  Irottkő hotelben kezdte felszolgálóként és szakácsként, de hamar rájött, hogy a konyha nem az ő világa, így maradt a felszolgálás. Aztán az iskola elvégzése után az egyik helyi pincészetben dolgozott, onnan került jelenlegi munkahelyére, egy könyvesboltba, ahol több mint két éve dolgozik. Először ott is felszolgáló volt, mivel kávézó és vinotéka is működött az üzletben.

- A kávézó megszűnt, a vinotéka és a könyvek maradtak, én pedig eladó lettem. Nem bánom, hogy nem felszolgálóként dolgozom, jó eladónak lenni, szeretek az emberekkel foglalkozni  - mondja. És miért akart borkirálynő lenni?

   - Hirtelen jött az ötlet. Gondoltam, miért is ne? Meg akartam mutatni, hogy egy hétköznapi lány is el tud érni valamit, és ehhez nem kell feltétlenül szépnek lennie. Ide ész kell, lelkesedés, és az, hogy érdekeljenek a borok. Ebből nekem, azt hiszem, mindegyik megvan - teszi hozzá Renáta, aki Neviczki Diával versengett a borkirálynői címért.

   - A korábbi borkirálynőktől kaptunk a felkészülést segítő anyagot, azt megtanultam. Nem  volt ismeretlen számomra, mivel  italismeret órákon tanultuk már. A munkahelyemből adódóan könyvekből készültem, és sok  gyakorlati segítséget kaptam az egyik borász ismerősömtől, aki elmesélte a borkóstolás menetét, beszélgettünk a borokról, és gyakoroltam a lopózást. A választáson tíz  feladatunk volt, szerintem mindegyik jól ment. Nagyon köszönöm azoknak az embereknek,  akik a közönségfeladatban részt vettek, ugyanis az egyik feladványt velük közösen kellett megoldanom. Jó voltam még a lopózásban és a must készítésben, ugyanakkor a bor és étel párosítás nehezebb volt, bizonytalan voltam benne - emlékszik vissza a vetélkedőre Kőszeg tizenharmadik  borkirálynője, akinek a családja, a  párja, a barátai és a kollégái drukkoltak a nézőtérről.  

-  Amikor nyertem,  azt éreztem, hogy megérte. Megérte tanulni, megérte csinálni. Éreztem a felelősséget, de nem ijedtem meg tőle. Na, és persze büszke is voltam, hiszen ott voltak a szüleim, a barátaim és a kollégáim, akik nagyon sokat segítettek a felkészülésben. Az első igazi közszereplésem a szombati felvonuláson volt, ahol több száz ember előtt kellett bemutatkoznom. Ideges voltam előtte. Szöveggel készültem, aztán elakadtam és úgy gondoltam, önmagamat fogom adni, abból baj nem lehet. Nem is lett. Rövidre fogtam,  köszöntöttem mindenkit, két mondatban bemutatkoztam, majd jó munkát kívántam. Furcsa volt számomra a hirtelen jött közszereplés, még mindig izgulok egy kicsit, de azt hiszem, menni fog, és méltóképpen fogom képviselni Kőszeget és a kőszegi  minőségi borokat  - mondja Renáta, akire több feladat is vár a közeljövőben. Ott volt a lukácsházi szüreten,  majd következik az Orsolya-napi vásár, novemberben pedig a kőszegi borbálon lesz jelenése. 

Renáta egyébként szakmájából adódóan ismeri a borokat, felszolgálóként több borkóstolón is részt vett, nagy kedvence nincs, de azt elárulja, hogy inkább a fehérborokat kedveli.

-  Számomra ez a feladat nagy  felelősséget is jelent. Méltó akarok lenni ehhez a címhez. Szeretném a kőszegi borokat különböző rendezvényeken népszerűsíteni, képviselni, közben pedig bővíteni a borokkal kapcsolatos ismereteimet. Szeretném megmutatni az utódaimnak, hogy ez szép feladat, és senki ne tartson a kihívástól, jelentkezzenek bátran borkirálynőnek - biztatja kortársait Renáta.

 Ha van egy kis ideje, Renáta szívesen olvas, és nem csak azért, mert ez hozzátartozik a munkájához. Ha teheti, öt hónapos  keresztfiát, Olivért dajkálja. Párjával és barátaival is sok közös programot szerveznek: kirándulnak, moziba mennek, koncertekre járnak, vásárolgatnak.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!