Hírek

2012.10.27. 05:04

Megújul jövőre a tanárképzés

Szombathely - Jelentős változások előtt áll a tanárképzés. 2013 őszétől visszaállítják az osztatlan tanárképzést.

Munkatársainktól

2013 őszétől felmenő rendszerben szétválasztják az általános és a középiskolai tanárok képzését, sőt nagyobb szerephez jut majd a szakmai gyakorlat is. Visszaállítják az osztatlan képzést is a tanárképzésben. Az általános iskolai tanári szak négy-, a középiskolai tanári szak ötéves lesz, a hallgatóknak pedig mindkét esetben plusz egy év gyakorlattal kell lezárniuk a felsőoktatási tanulmányaikat.

Dr. Gáspár Mihály, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógiai és Pszichológiai Intézetének vezetője részt vett a bolognai rendszer kialakításában, s most részt vesz az új rendszer alapjainak a kidolgozásában is. Annak a csúcsbizottságnak az elnöke, mely az új tanárképzés koncepcióját dolgozza ki.

Elterjedt, hogy a bolognai rendszer megbukott a tanárképzésben. Ez azonban csak a szakma egy részének a véleménye.

- A bolognai rendszer bevezetése kényszer volt, gazdasági és nemzetközi kötelezettség miatt - mondja dr. Gáspár Mihály. - Ebben a rendszerben nem különböztették meg a többi képzéstől a tanárképzést. Valójában a fejlett országokban elfogadott trendekhez igazodott a képzés és ezen belül a tanárképzés is. Tehát a korábbi rendszerhez képest előrelépés volt. Kétségtelen, hogy számos hiba is becsúszott, amit korrigálni kellett volna. A kormány most a hibák miatt az egész rendszert átalakította.

Csaknem egy éve létrejött a törvény, majd néhány hete megszületett a kormányrendelet. A szakmabeliek többsége pozitívan fogadta azt, hogy osztatlan lesz a képzés, hiszen ezzel pozitívan különböztetik meg a tanárképzést.

- Ami a szakma közvéleményét megosztotta, az a duális rendszer visszahozatala, amit a törvény rögzít - emeli ki dr. Gáspár Mihály. - Meglepte a szakmát, ezt sokan, közöttük én is visszalépésnek tartjuk, mert minden igyekezet ellenére feléleszti a régi feszültségeket a pedagógusok csoportjai között. A szakmai viták közepette számos esetben az államtitkárság hozott kompromisszumos döntéseket. A törvényben leírt dualitást a megszülető kormányrendelet némileg tompította, így nem mindenben és nem mindenhol különül el az általános iskolai és a középiskolai tanárok képzése. Azon a néhány szakon, ahol mindkettő megvan, az első három évben ugyanazt tanulja az általános és a középiskolai tanár is. Annak ellenére, hogy duális a képzés, a törvény gondoskodni akart arról, hogy ne alakuljon ki feszültség a kétféle  pedagógus között, például azzal, hogy mind a két tanár mesterszintű oklevelet kap. Ez az ígéretek szerint azonos fizetési besorolást is jelent.

A törvény elfogadása után felállt egy szakmai csapat, amelynek a tagjai azon dolgoztak, hogy olyan kormányrendeletet alakítsanak ki, amely elsimítja a törvényből adódó potenciális feszültségeket. Dr. Gáspár Mihály meglátása szerint ez az adott keretek között sikerült is, bár kétségtelen, a gyakorlatban még néhány kérdést tisztázni kell.

- A közismereti tanárszakokon kizárólag osztatlan képzésben lehet tanulni, míg a szakmai, művészeti tanárképzésben az osztott és az osztatlan képzés is választható lesz - folytatja az intézetvezető. - Ilyen módon a kétszakos tanárképzés két szakjának nem kell azonosnak lenni. Ezt egyesek zavarosnak tartják, szerintünk inkább rugalmas. Remélem, majd a munkaerőpiac dönti el, hogy egy általános iskolai földrajztanár taníthat-e például műszaki szakközépiskolában. Fontos újdonság a gyakorlati képzés idejének megduplázása, az eddigi fél évről egy évre.

Minden tanárképző intézményben tanárképző központ jön létre. A Nyugat-magyarországi Egyetemen kialakított struktúrát országos modellnek is tekintik. Az egyetemen a tanárképző központ feladatait a - kiválóan működő - Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ látja majd el.

 

Még folynak az egyeztetések

Dr. Gáspár Mihály szerint a szakma régóta tudja, és hangsúlyozza is, hogy a legfontosabb a tanári pálya presztízsének visszaállítása, valamint a kiváló pedagógusok elismerése. A szándék az, hogy a 2013 őszén induló képzésekre már új rendszer szerint vennének fel hallgatókat. Arról még most is folynak az egyeztetések, hogy Szombathelyen mely szakokon lesz 4+1, illetve 5+1 éves képzés. Fontos, hogy a már bolognai rendszerben tanulók a diplomájukat még a régi rendszer keretei között szerezhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!