Hírek

2012.10.06. 06:18

Miért jár át az osztrák ide?

Kőszeg - Megyénkben és Kőszegen is évek óta egyre kevesebb az euróját forintra váltó turista. A határ túloldalán lévő szupermarketekben állandóak az akciók, a kint dolgozó magyarok inkább ott vásárolnak. Az osztrákok szolgáltatásokért járnak át.

Némethy Mária

Kőszeg főterén, az egyik boltban kereskedővé lett hajdani osztálytársam panaszolja: - Nézd meg, itt vannak ezek a gyönyörű kis bébiruhák, az osztrákok veszik, mert nagyon jó az anyag összetétele, nem veszíti el a formáját mosás után, a kőszegiek viszont átmennek Ausztriába, ott vásárolnak ilyesmit is. Hát nem bolond világ ez?
 
Erre ráerősítenek más kőszegiek is. Dr. Tóthné Dolgos Zsanett például azt mondja: - A 90-es években még tele voltak a parkolók osztrák rendszámú autókkal, a boltokban és a vendéglátóhelyeken német szót szinte mindig mindenhol hallottunk. Ma legfeljebb fodrászhoz, menikűrért, pedikűrért és fogorvoshoz jönnek át ők, innen meg a kőszegiek közül sokan átjárnak vásárolni, mert sok minden olcsóbb. Akik kint dolgoznak, euróban kapják a fizetésüket, ott vásárolnak. A vicc kategóriája számomra, hogy a kevesebb bért kapó magyarok átjárnak Ausztriába pénzt költeni. Erre 20 esztendeje álmomban sem gondoltam volna, de a trend megfordult.

Kőszeg kőszegfalvi városrészén él Gyarmati Kálmán, aki elárulja, csütörtökön volt át vásárolni: - Banánt vettem, mert a kilója csak 64 cent volt, leárazták. De a jégkrémet is ott szoktuk megvenni, mert jóval olcsóbb mint nálunk. Innen sokan járnak át dolgozni Ausztriába, tőlük is lehet hallani, elmondják: az élelmiszerek, a műszaki cikkek és a benzin minősége ott jobb. Osztrákokat látok időnként a bevásárlóközpontban, nagyon tudják az árakat, hogy mi éri meg, és igenis ők is tudnak nálunk olcsón vásárolni. Enni, inni, szolgáltatásokat igénybe venni  ha nem is tömegesen -, de azért átjárnak még hozzánk.

Egy kőszegi natúrboltot évek óta vezető Bakosné Berkényi Bernadett a régebbi múltra emlékezik: - Korábban átjártunk kávét, rumot, vagy nápolyit vásárolni Ausztriába, meg mosószereket is hoztunk, de aztán nálunk is árubőség lett. Én nem járok át. Egyébként azt tapasztalom, hogy a mi megyénkből sokan zsibvásárokra mennek át, tudják, mikor hol tartanak ilyet. Az osztrákok? Vannak betérők, jönnek hozzám is vásárolni. Nekem az furcsa, hogy amíg a magyarok a megjelölt árat szó nélkül tudomásul veszik és kifizetik, addig a jóval magasabb jövedelmű osztrákok közül sokan alkudozni próbálnak.

Az idegenforgalomban 30 éve dolgozó, Kőszeget kitűnően ismerő Somogyi Györgyné  is hasonlóan látja a helyzetet.
 
- A korábbi évekhez képest 360 fokos fordulat tapasztalható: vásárló osztrákot ma már én alig látok Kőszegen. Időnként néhányat téliszalámit vásárolni, de mást nem. Szerintem nem számottevő vásárlóerő itt az osztrák állampolgár. Ugyanakkor nem véletlen, hogy annyi fodrászat, kozmetika van Kőszegen, mert ezekért a szolgáltatásokért változatlanul átjárnak és jó kuncsaftnak számítanak. Aztán vagy együtt, vagy a férj külön addig, amíg a feleségét szépítik, betérnek-betér vendéglőbe, mert szeretik a magyar ételeket, borokat. Mi kőszegiek viszont áruért megyünk át. Kizárólag olcsóbb árukért.
  

 

 

 

A  benzinturizmus  a forintgyengülés vagy -erősödés függvénye. Az árfolyamváltozásról szóló hírek hallatán tudjuk, mikor van éppen  szezonja. A  bevásárló-turizmusnak is van állandó jellemzője:   a külföldiek és a magyarok is elsősorban akciók esetén járnak át a határ túloldalára vásárolni. Ezért találunk időnként osztrák áruházak akcióiról szóló szóróanyagot postaládánkban. A határ menti megyék közül Csongrád van különös helyzetben. Arról szóltak hírek, hogy a  szerbiai sorozatos áremelkedések miatt tavasszal  elkezdődtek a bevásárlási túrák Magyarországra, ahonnan sajtok, kolbászok, konzervek, édességek és más termékek kerülnek a szomszédos országba. Leginkább Szegedről.
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!