Hírek

2012.10.28. 05:47

Szombathely harmadszor is visszavár (fotókkal)

Szombathely - Harmadszor rendezték meg a Városházán a „Szombathely visszavár”-délelőttöt, amely a megyeszékhely jelentős cégeit és a leendő műszaki diplomás fiatalokat hivatott összehozni.

Ölbei Lívia

Pótszékes telt ház volt szombaton délelőtt a szombathelyi Városháza nagytermében: a Szombathelyen tanuló, főleg középiskolás, illetve az érettségit követő technikai, asszisztensi képzésekbe bekapcsolódó fiatalok iskolai program keretében  jöttek el tájékozódni, lesz-e jövőjük-munkájuk Szombathelyen. Molnár Miklós szerint mindenképpen: az alpolgármester köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a szombathelyi-szentgotthárdi térség lehetőségeire alapozó gazdaságfejlesztési program hamarosan „kormányhatározat formájában fog testet ölteni”, ami azt jelenti, hogy a térségre ráüthető a „kiemelt járműipari centrummá nyilvánítva” pecsétje.


Ennek pedig azért van jelentősége, mert – amint Molnár Miklós hangsúlyozta – az Európai Unió a 2014-től 2020-ig tartó ciklusban  jelentősen megemeli a gazdasági beruházásokra szánt pénzek arányát, ami pedig esélyt adhat többek között a húsz éve parlagon heverő Huszár úti laktanya, vagy a Csónakázó-tó és környéke régóta tervezett, de önerőből soha meg nem valósítható fejlesztésére. Ezekhez a fejlesztésekhez szakképzett munkaerőre van szükség: „Ezek vagytok ti!”  Az alpolgármester abban is biztos, hogy néhány éven belül elindulhat a felsőfokú műszaki képzés Szombathelyen: „Ha nem a Nyugat-magyarországi  Egyetemmel, akkor mással, de úgy tűnik, az egyetemen is van fogadókészség a műszaki képzés meghonosítására.” Aztán a diákok kitódultak a Városházára szóróanyagokkal érkező öt jelentős szombathelyi cég standjaihoz.  A háttérben maradók közül többen azt mondták, remélik, hogy az alpolgármester szavaiból valóság lesz. Addig is: Ausztria felé orientálódnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!