Hírek

2012.10.01. 04:40

Végleg bezárt a Haladás Művelődési Ház

Szombathely - Száztizenöt év után mától végleg bezárja kapuit a Haladás Művelődési Ház, a város utolsó, egykor a szakszervezet által üzemeltetett kulturális intézménye.

Varga Krisztina

A szombathelyi vasúti műhelyben dolgozók művelődésére 1896-ban alakítottak át egy üzemrészt, melynek színházterme a Haladás Dal és Önképző Egyesület fellépéseinek és műkedvelő színielőadásoknak adott otthont. A dalárda  később kilépett a műhely falai közül, nagy sikereket aratott, és változásokkal egészen máig működött. A kultúrház a háborús bombázások után 1950-re újjáépült, kibővült. A sok művelődési csoport közül talán képzőművészeti műhelye, majd az 1970-ben megalakult Táncsport Szakosztálya lett a legnépszerűbb, jóval túlnőve a vasutas kereteken.


Időközben megváltozott a művelődésre lehetőséget adó gazdasági  háttér. A szakszervezet 1993-ig üzemeltette a házat, ekkor, hogy a munkát folytatni tudják, megalakult a Haladás Művelődési Ház Egyesület. Tucatnyi csoportnak adtak otthont továbbra is, és jópár fiatal zenekar rendezte be próbatermét itt, ahol a zajjal nem zavarnak senkit. A költségeket azonban a terembérek és  az egyesületi tagdíjak a folyamatos pályázatokkal együtt sem tudták fedezni, elmaradtak a közüzemi díjakkal.  A Járműjavító ügyvezetőjének, Szij Péternek levele visszavonhatatlan: mától megszünteti a közüzemi szolgáltatásokat és felszólítja az itt működő csoportokat a kiköltözésre.
- Amióta a címkézett iparűzési adót elvették, nem tudunk talpraállni - összegezte szomorúan Lukács Rozália, akit a házban működő egyesületek szinte "anyjuknak" tekintettek. - Bezárunk, felszámoltuk az egyesületet is. Nem tudom, a nyugdíjas klub, a karatésok, a táncosok és a többi lakó hol fog új otthonra találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!