Hírek

2012.10.25. 05:04

Zajlik a próbafeltárás az M86-os úton

Hegyfalu - Az M86-os gyorsforgalmi út régészeti megelőző feltárásának próbaásatása szerdán elkezdődött. Dr. Kiss Péter régészeti osztályvezetőt a munka hátteréről kérdeztük.

Merklin Tímea

- Májusban készült az előzetes dokumentáció. 570 ezer négyzetméter régészeti lelőhely van a nyomvonalon, amit a beruházás érint - tájékoztatott dr. Kiss Péter. - Most ennek még csak a töredékét kutatjuk, csak próbafeltárás zajlik, hogy megtudjuk, milyen mélyen vannak a leletek, és milyen kiterjedésűek. A kutatóárkaink megmutatják, mely lelőhelyeket kell feltárni, melyeket lehet elfedni egy biztosító réteggel, amelyre épülhet az út.

A cél most: látni, hol kell feltárni, hol lehet elfedni, mekkora megelőző teljes felületű feltárásra van szükség.

Az első szakaszon, Szeleste Hegyfalu között 13 lelőhelyet kutatnak, melyek közül is egyelőre csak egyet, a 13. számút kapták munkavégzésre, Hegyfalunál.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. intézi a kisajátításokat. Amint ők megkapják a rálépési engedélyt az adott területre, akkor adják át a múzeumnak feltárásra. Most csak egy kutatandó helyet kaptunk, amely 80 ezer négyzetméter (8 hektár) a 13. számú lelőhelynél mondta a régész. A törvény kevés időt, kevés pénzt biztosít. 30 munkanapot tölthetünk egy lelőhelyen, függetlenül attól, hogy mekkora. Két megyére esik az M86 útprojekt, amelynek próbafeltárására megyénként 50-50 millió forint jut. A megelőző feltárások forrása még nem biztosított, Vas megyében összesen 33 lelőhely van Szelestétől a megyehatárig.

A Szeleste-Hegyfalu közötti első szakasz megelőző feltárását még idén szeretnék befejezni. Amint megkapják a lelőhelyeket, onnantól számított 30 munkanapon belül végezniük is kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!