Hírek

2012.11.04. 23:35

A forradalom leverésére emlékeztek Vas megyében

Szombathely - A Honderű Asztaltársaság szervezett megemlékezést vasárnap, az 1956-os forradalom leverésének napján.

Merklin Tímea

A résztvevők a Fő téri Szentháromságszobornál gyűltek össze, hogy gyertyával és mécsessel a kezükben átvonuljanak az evangélikus templomhoz, ahol megkoszorúzták az 56-os forradalom és szabadságharc, valamint az azt követő megtorlások áldozatainak emléktábláját.

– 1956. november 4-én voltam életemben először ügyeletes Pécsett a gyerekklinikán. Otthon voltam a szüleimnél, hallgattuk a rádiót, tudtunk mindent. Reggel, amikor mondtam, hogy bemegyek dolgozni, a szüleim majdnem megvertek. Kétszer fordult rám tankcső útközben, a kerítést átugorva, kis mellékutcákon jutottam be a klinikára – mesélte prof. dr. Cholnoky Péter az evangélikus gyülekezeti teremben az ünnepség után. Még egy emlékét is megosztotta a hallgatósággal a „mecseki láthatatlanokról”. Pécsett is felvonultak fiatalok, akik aztán hetekig bujkáltak a Mecsekben. Kifogyott a lőszerük, jobb fegyvereket akartak szerezni, ezért lecsaptak a rendőrségre. Fejbe lőttek akkor egy fiút, aki – Cholnoky Péter most tudta meg – egy régi iskolatársa, Málics Ottó volt.

A rendezvényen levetítették az „Emlékezzünk a hősökre – 1956” című filmet, amit a Pesty Fekete Doboz készített a Társaság a Kárpát-medence Magyarságáért Egyesület megbízásából a forradalom 50. évfordulóján. Középiskolásokhoz juttatták el a filmet, Szombathelyen a Rákóczi Szövetség helyi szervezete elnöke, Cseri József és alelnöke, Kukor Ferenc vitték el az iskolákba. A film első része az 50- es évek terrorját mutatja be, egy volt recski rab kalauzolja a nézőt a recski barakkokban. Bemutatják a Terror Házát, elborzadhatunk a pincében az ávósoknak irányadó feliraton: „Ne csak őrizd, gyűlöld is.” A film második részében túlélők beszélnek az 56-os forradalom budapesti eseményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!