Hírek

2012.11.06. 07:29

A Ság hegy-prezentáció

Celldömölk – Mogyoróssy Kitti a Ság hegyet bemutató dolgozatával első díjat nyert a Szülőföldem szép határa című országos diákkonferencián.

Ölbei Lívia

Az Arany János Tehetséggondozó Programban részt vevő középiskolás diákok számára az idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Szülőföldem szép határa című országos konferenciát, amely felmenő rendszerű versengés is egyben, Gombocz Endre botanikus és tudománytörténész mottójával, miszerint: „A jövő ígérete a múltban van.” A diákok tanácskozásának rendszerint Debrecen, a cívisváros ad helyet, így történt ez az idén is: a Tóth Árpád Gimnáziumban adtak egymásnak találkozót az elmélyült kutatómunkában is jártas középiskolások. A celldömölki Mogyoróssy Kitti a kőszegi Jurisics Miklós Gimnázium diákjaként jutott el Debrecenbe, de az általa kutatott téma szűkebb pátriájához kötődik: a vulkanikus eredetű tanúhegyek sorát gyarapító, a múlt századi bazaltbányászat révén ma a világon egyedülálló (a tátongó kráter fölér egy szabadtéri földtani bemutatóval) külsővel bíró Ság hegyről írt a konferencián vetítéses prezentációval alátámasztott dolgozatot.



A konferenciára az idén az első körben negyvenhat dolgozat érkezett, ezek közül huszonötöt választott ki a zsűri; mint amelyeket méltónak tart arra, hogy elhangozzanak a debreceni diákkonferencián. Kitti már ebben a fordulóban az első helyen végzett, aztán az élő előadással – ahogy ő maga fogalmaz – „még jobban megerősítette az előkelő helyezést”. A debreceni konferenciára gimnáziumi osztályfőnöke, Bancsó Andrea kísérte el. Sok élményben volt részük: kirándulást tettek a Hortobágyra, megismerkedtek Debrecen nevezetességeivel, a Csokonai Színházban előadást is néztek: a Scapin, a szemfényvesztő című Moliére-előadás szerepelt a programban. A díjnyertes Ság hegy-dolgozatért és előadásért Mogyoróssy Kitti könyvjutalomban és oklevélben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!