Hírek

2012.11.27. 13:01

Bemutatták a hét vasi tankerületi igazgatót

A rendszerváltás óta nem volt ilyen jelentős változás a magyar közoktatásban, mint amilyen most zajlik. Az állami szerepvállalás része a járási rendszerrel összefüggő tankerületek kialakítása, amelyek igazgatóit kedden mutatták be a megyeházán.

Merklin Tímea

A köznevelési és szakképzési törvény életbe lépésével  jelentős változások történnek, alapvetően strukturálódik át az állam és az önkormányzat szerepe. Az állam korábban olyan döntést hozott, hogy a helyi önkormányzatokra bízta a köznevelési feladatot, most azonban az országgyűlés döntése nyomán szétválasztják a fenntartói és a működtetői feladatokat - mondta Harangozó Bertalan kormánybiztos a mai sajtótájékoztatón.

A kormányzat célja, hogy felszámolja az oktatásügyben az önkormányzati fenntartásból eredő különbségeket. Nem függhet Magyarországon egyetlen gyermek taníttatása sem attól, hogy az adott önkormányzat kondíciói milyenek. Az állami szerepvállalás ezeken a különbségeken kíván enyhíteni. A köznevelési rendszerben a fenntartói feladatok átvétele alapvetően szakmai irányítást jelent, melybe beletartozik a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, valamint a köznevelési feladatellátás, a szakmai továbbképzések összehangolása.  



Jobbról Harangozó Bertalan kormánymegbízott, mellette Fodor István, a szombathelyi tankerület igazgatója (Fotó: Kiss Teodóra)

A fenntartói feladatok koordinálását a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi, amely szeptember 1-én jött létre, és központi illetve területi szervekből áll. A területi szervezeti egységek a járási és megyeközponti tankerületek lettek: országosan 198, Vas megyében 7. Ezeket irányítják majd a tankerületi igazgatók 2013. január 1-től. A posztot meg kellett pályázni, az emberi erőforrások miniszter, Balogh Zoltán nevezte ki az igazgatókat.

A tankerületek első embereinek legfőbb feladata  az illetékességi területükön működő köznevelési intézmények irányítása, pedagógiai munkájának koordinálása, kapcsolattartás az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal és a köznevelés egyéb szereplőivel. Rendszeresen jelentéseket kell készítenie és adatokat szolgáltatnia a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felé, amelynek Marekné dr. Pintér Aranka az igazgatója.   A tankerületi igazgató feladata lehet továbbá  bizonyos esetekben  az intézmények  működési feladatainak ellátása.

Vas megyében 7 tankerületi kezdi meg működését az alábbi vezetőkkel: Szombathelyen Fodor István,  Kőszegen Bánó Zoltán,  Szentgotthárdon  Császár Tamás,  Vasváron Dobolán Gábor, Körmenden  Farkas Tiborné,  Sárváron Várkonyi Gyöngyi, Celldömölkön Rozmán László lett a tankerületi igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!