Hírek

2012.11.28. 08:04

Csalás és magánokirat-hamisítás

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya üzletszerűen elkövetett csalás bűntett és magánokirat-hamisítás vétség elkövetésének megalapozott gyanújával, vádemelési javaslatot tett.

A megalapozott gyanú szerint egy séi és egy szombathelyi személy – egy szombathelyi székhelyű gazdasági társaság képviselőiként – azzal az indokkal kerestek meg egy szombathelyi céget és annak ügyvezető igazgatóját 2011. novemberében, hogy idősek otthonát szeretnének nyitni és ehhez a céljuk megvalósítására alkalmas ingatlant keresnek. A gyanúsítottak a beruházáshoz – elmondásuk szerint – részben hitelt, részben pályázati forrást vettek volna igénybe. Állításuk szerint társaságuknak jelentősebb összeget zárolnia kellett, ezért az épület felújításához és bővítéséhez további kölcsönre volt szükségük. Fizetőképességüket, ahogy azt a nyomozás később megállapította, hamis számlakivonatokkal igazolták. A megkeresett cégtől és annak ügyvezetőjétől összesen hárommillió-ötszázezer forint kölcsönt kaptak, illetve egy szombathelyi férfi is biztosított részükre nyolcmillió forint hitelt.

A gyanúsítottak 2012. februárjában újabb tervvel álltak elő. Nevezetesen: „bedőlt" hiteles és lízinges lakások csomagban történő megvételére kaptak kedvező ajánlatot, melyhez további anyagi forrást igényeltek. Az új projekt megvalósításához további nyolcmillió forintot kaptak a korábbiakban is már hitelező cégtől.

A feltételezett elkövetők fizetőképességüket és a tervezett beruházásokkal összefüggésben tett lépéseiket hamis okiratok kiállításával és azok felhasználásával folyamatosan igazolták. Az általuk felvett tizenkilencmillió-ötszázezer forintot kitevő kölcsönből nyolcmillió-ötszázezer forintot visszafizettek, ezáltal a bűncselekmény elkövetésével okozott kár részben megtérült - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!