Hírek

2012.11.12. 11:18

Fejlesztik a Rába árvízvédelmi létesítményeit Szentgotthárdnál

Szentgotthárd - Összesen 318 millió forintot fordítanak a Rába szentgotthárdi szakaszán az árvízvédelmi létesítmények megerősítésére, támfalmagasításra, mederkotrásra és a folyószelvény bővítésére - közölte a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

MTI

Gaál Róbert ismertetése szerint az eddig lezajlott árvízi események - a 2009-ben mért rekordot döntő vízszintemelkedés - rámutattak a szentgotthárdi szakasz árvízvédelmi rendszerének gyenge pontjaira.

A szakemberek megállapították, hogy Szentgotthárd belterületi szakaszán az elmúlt évtizedek folyamán mind a Rába, mind pedig a Lapincs folyó medrében jelentős feliszapolódás következett be - fejtette ki.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Lapincs 400 méteres szakaszának mederkotrását saját forrásainak felhasználásával már elvégezte, a padkakotrást szintén saját forrásból végzi, de az árvizek biztonságos levezetése érdekében szükséges még a Rába mintegy egy kilométer hosszú szakaszának meder- és padkakotrása is - tette hozzá.

Ennek a munkának a megvalósítására Szentgotthárd önkormányzata és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közösen pályázott és nyert el támogatást, amelynek köszönhetően 381 méter hosszan magasítják meg a meglévő vasbeton támfalat és 1075 méter hosszan kotorják ki, szélesítik a folyómedret - tájékoztatott a vízügyi igazgató.

Az építési munkák 2012 októberében kezdődtek és a tervek szerint 2013 októberében fejeződnek be, az önkormányzati kezelésben lévő támfalak megerősítése pedig 2013 tavaszán kezdődhet és szintén jövő év októberében fejeződik be - ismertette közleményében Gaál Róbert.

A fejlesztéseknek köszönhetően hosszú távon biztossá válik, hogy Szentgotthárdot egy hirtelen lehullott csapadék miatti magasabb árhullám levonulása mellett is megvédik az árvizektől - fűzte hozzá a közleményben Huszár Gábor, Szombathely polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!