Hírek

2012.11.16. 17:08

Közlekedési folyosó Malmö-től Koper-ig

Szentgotthárd - Nemrég ülést tartott a magyar-szlovén vegyesbizottság az időszerű gazdasági kérdésekről, térségi fejlesztésekről. Dr. Virág Rudolf államtitkár-helyettes tájékoztatott.

Kozma Gábor

A magyar-szlovén vegyesbizottság társelnöke elöljáróban leszögezte: a két ország és a szomszédos térségek, úgy mint a Vendvidék, Körmend és térsége, a zalai terület, valamint a Muravidék  kapcsolatai jók, kölcsönösen hasznosak.

- Sajnos, a válság itt is hat, közösen érezzük és ez tükröződik a beruházások visszafogásában is. Ugyanakkor örvendetes, hogy a nehézségek nem rendítették meg kapcsolatainkat. Danilo Türk szlovén és a korábbi magyar államfő, Schmitt Pál éppen  Szentgotthárdon  jelentette ki: ez  egy jelentős vidék Európa számára is  mondta a társelnök.

Kifejtette: az eddigi szakmai programok folytatódnak. Így közösen veszünk részt a szakvásárakon, fórumokon, kiállításokon. A vegyesbizottságról szólva mondta el, hogy 2007-től működik, a tárgyalások hangneme konstruktív. Kulturális, gazdasági, szociális, szakképzési és önkormányzati szinteken kapcsolódnak egymáshoz a közös programok.
 
- Figyelembe  vesszük az adott terület sajátos  problémáit. Van, ahol a környezetvédelem kap nagyobb hangsúlyt, máshol pedig a képzés, a beruházás  folytatta az államtitkár-helyettes.  Az unió területi kohéziós rendszere  a térségeket részesíti előnyben, vagyis az innét kiinduló  pályázatoknak  van esélye a tőkebevonásra. Ezen összefüggésben említendő az Európai Területi Társulás, amelyet  a határmenti együttműködés  nagy lehetőségének tartok. Amiről konkrétan szólni lehet: egy közép-európai szállítási folyosó kiépítése, a svédországi Malmö-től egészen a szlovéniai Koper-ig.  Út, vasút, és infrastrukturális fejlesztések indulhatnak be. Fontos a 8-as főútvonal négysávosítása,  az  elkerülő szakasszal.

A  társelnök nyomatékosította:  a 24 város projekt a jövő irányait mutatja, mivel a térségi együtműködést erősíti. Az unió pedig ezt fogja favorizálni a jövőben.  A turizmus meghatározó jelentőségű errefelé, gondolk a nemzeti parkok sikeres  együttműködésére. Ez is támogatásra  méltó.

Ezek is érdekelhetik