Hírek

2012.11.10. 14:29

Márton-vásár libával és levendulával

Körülbelül száz árus kínálja a portékáját a szokásos Márton-napi vásárban Szombathelyen, a Vasi Múzeumfaluban, amely hangulatos környezetet teremt az efféle kirakodásoknak.

Ölbei Lívia

Az idén minden klappol: az országos nagyvásárt rendszerint a Márton-naphoz legközelebb lévő hétvégén rendezik meg, és ezúttal a vásár második napja pontosan Márton napjára (vasárnapra) esik. Handler András, a vasi múzeumi igazgatóság munkatársa azt mondja, az utóbbi időben főleg az ország nyugat-dunántúli régiójából érkeznek ide vásározók, és ennek a tendenciának csak egyik oka a Márton-kultusz növekvő népszerűsége: országszerte sok településen rendeznek ilyenkor vásárt Európa népszerű – savariai születésű -  szentjének nevével. A másik ok a válság, vagyis hogy a magas benzinárak és a nem növekvő fizetőképes kereslet mellett jól meg kell gondolni a vásározást is. Mindenesetre szombaton a déli órákban már jó a hangulat a múzeumfaluban, ahova a mintegy száz – többnyire minőségi kézműves-terméket kínáló – áruson kívül harminc büfé, vendéglátóipari egység is kitelepült erre a két napra.



Elvégre a Márton-napról nem hiányozhat a bor és a libasült. (Emlékszünk: Márton a libaólba bújt el a Tours-i püspöki tisztesség elől – de aztán csak nem tudott elég alaposan elbújni. Jól tette, hogy előjött, különben mi lenne a szombathelyi Márton-kultusszal.)  Van itt házi készítésű sajt, sül a gesztenye, amelynek illata az uborkaszappan illatával száll versenybe. És válság meg benzinár ide vagy oda, most is több erdélyi árus jött el Szombathelyre: a múzeumfalu hátsó fertályán, a domboldalon szemet gyönyörködtető látvány a fűre kiterített sok szebbnél szebb széki szőttes. Van kincskereső kisködmön - a gallérja is kisbárányból -, van kesztyű, ing és puha, meleg nagykendő. Ahogy valaki megjegyzi: pont ilyen volt a nagymamának is. De vásárfiának egy hímzett, finom, levendulának való zsákocska – és egy adag forró gesztenye is éppen megteszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!