Hírek

2012.11.14. 10:14

Olvasói panasz: sokba kerül a tévedése

Szombathely - Cziráki Pétert megbüntették a buszon, amiért véletlenül zalaegerszegi buszjegyet érvényesített az utazás megkezdésekor. Volt szombathelyi jegye is, de az ellenőr nem engedte, hogy kilyukassza.

Peltzer Géza

- Herényből a belvárosba utaztam október 15-én, mindig tartok magamnál jegyet, de Zalában is gyakran járok, ezért zalaegerszegit is. Pénztárcámból az utóbbit vettem elő, és lyukasztottam ki, de erre csak akkor jöttem rá, amikor felszállt egy megállónál az ellenőr és elkérte a jegyet. A két jegy hasonló, árban sincs nagy különbség - meséli a férfi. - Nyugodt lelkiismerettel adtam át a jegyet, de az ellenőr mondta, hogy ez itt nem érvényes. Mondtam neki, hogy akkor kilyukasztok egy szombathelyi jegyet, de azt válaszolta, hogy erre már nincs lehetőség.

Az ellenőr hajthatatlan volt, kiállított egy csekket 825 forintról. A férfi befizette a csekken a 825 forintot, aztán írt egy levelet a Vasi Volán Zrt.-nek, kérve, hogy a cég tekintsen el a büntetéstől, hiszen ő nem akart bliccelni a helyi járaton, jóhiszeműségéhez kétség sem fér, hiszen tévedését belátva azonnal érvényesíteni akarta a helyi járatra érvényes jegyet is.

Csak a válaszlevél átvétele után jött rá, hogy az ellenőr rosszul állította ki csekket: annak nem 800, hanem 8000 forint büntetési tételt kellett volna tartalmaznia a jegy árán felül. A cég nagy kegyesen megengedte, hogy négy részletben fizesse ki az összesen 8250 forint büntetést, ebből egyet már be is fizetett a 825 forinton felül, de ekkor mégis úgy döntött, nem fizet tovább. Az önkormányzatnál panaszt akart tenni, hiszen a Vasi Volánra a városnak van befolyása, de senki nem akart a problémájával foglalkozni.

Az eddig befizetetteken felül nem vagyok hajlandó semmit sem fizetni, jöjjön aminek jönnie kell. - Ha kell, leülöm a büntetést - jelentette ki a férfi.

Érdemes idézni a Vasi Volán Zrt hivatalos válaszából: "Ön a Zala Volán Zrt. zalaegerszegi helyi autóbusz közlekedésére forgalomba hozott jegyet kezelt Szombathelyen... Jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel vagy utazási igazolvánnyal összefüggésben a pótdíj 8000 forint... Tartozására részletfizetést engedélyezhetünk, melynek első részlete válaszunk kézhezvételét követően még október hónapban kell teljesítenie, további három részlet megfizetési napjait a mellékelt csekken feltüntettük... Kérelmében költségként említi azokat a tételeket, amelyek tartozásával kapcsolatosan felmerültek. Válaszlevelünkkel a felmerült költségek felszámításától eltekintünk... 64 éves korára tekintettel javasoljuk az árában jelentős kedvezményt tartalmazó nyugdíjas bérlet használatát... Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a késett, vagy elmaradt részlet esetén tartozása egy összegben és további 8000 forint késedelmi díjjal követelhető."

A levél egy szóban sem említi meg, hogy az ellenőr tévedett, és a tévedést a cég magára vállalná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!