Hírek

2012.11.06. 11:48

Ottlik 100 - Sétányt neveztek el Kőszegen az íróról

Ottlik Gézáról, az Iskola a határon című regény szerzőjéről sétányt neveztek el Kőszegen a regényben is szereplő volt katonai alreáliskola előtt kedden.

MTI

A Gyöngyös-patak partján húzódó sétányt a kőszegi városnapon avatták fel az Ottlik Géza születésének 100. évfordulója tiszteletére szervezett rendezvénysorozat részeként.
   
Wernitzer Júlia, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese avatóbeszédében elmondta: Kőszeg, Gödöllő és Budapest, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum összefogásával a centenáriumi emlékév folyamán számtalan színvonalas rendezvénnyel emlékeztek meg Ottlik Gézáról és műveiről.
   
Egy kiállítás anyagát készítve az Ottlik-hagyatékban bukkantak rá arra a méretarányos térképszerű rajzra, amelyet az író valószínűleg saját kezűleg készített és amely a kőszegi katonai alreáliskolát és annak környékét örökítette meg, azt a patakparti terület is, amelyen a róla most elnevezett sétány húzódik - tette hozzá.
   
Az avatóünnepség után a volt katonai alreálban, a mai Nagy László gyógypedagógiai intézmény nagytermében ünnepi ülést tartott Kőszeg képviselő-testülete, ahol Ottlik Gézának posztumusz díszpolgári címet adományoztak. Az erről szóló oklevelet Wernitzer Júlia vette át, aki azt a múzeum gyűjteményébe helyezi azt.
   
A testületi ülés után Fűzfa Balázs irodalomtörténész előadásában arról szólt, hogy miért fontos Kőszeg számára Ottlik Géza öröksége. Mindenekelőtt azért, hogy a vesztes csatáinkat is meg tudjuk ünnepelni, mint az Iskola a határon hősei az időben Kőszegről, a térben Budáról Mohács felé hajózva - mondta.
   
Ottlik Géza kőszegi regényéből megtudható, hogy csakis az emberi méltóság kölcsönös tisztelete tehet bennünket boldoggá és önmagunk megőrzése által igazán szabaddá - tette hozzá az irodalomtörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!