Hírek

2012.11.20. 19:07

Pető Ernő emléke

Szombathely - A Markusovszky kórházban rendezett tudományos ülésen a kórházalapító Pető Ernő alakjának megidézésén túl a nevét viselő emlék-plaketteket is átadták. A kórház első igazgatója, bár nem szombathelyi volt, szinte egész életében a városért dolgozott.

Rózsa Melinda

Koszorúzással egybekötött tudományos ülésen emlékezett meg a Vas Megyei Markusovszky Kórház, Egyetemi Oktatókórház Nonprofit Zrt. és Tudományos Bizottsága az alapító Pető Ernőről, aki egyben a kórház első igazgatója is volt. Salamon Antal professzor köszöntő szavai után prof. dr. Engert Zoltán Vendel beszélt a kórházalapító életéről.

Akkor járt először Szombathelyen, amikor ide vezényelték, mint katonaorvost: az 1886-ban született Pető Ernő 1909-ben vette át orvosi diplomáját, az első világháború alatt, 1915-ben helyezték a 11-es huszárezredhez, és lett előbb a sebészeti osztály, majd az egész katonai kórház vezetője. A város iparosaival összefogva korát meghaladó fizioterápiás gépekkel felszerelt intézetet is létrehozott Szombathelyen, a harctéri sérültek rehabilitációjára. 




Dr. Prugberger Emil koszorút helyezett el a kórházalapítóigazgató  dr. Pető Ernő mellszobránál (Fotó: Szendi Péter)


A háború után Pető Ernőt bízták meg a katonai kórház közkórházzá alakításával. Akkor még 120 ággyal indult, fokozatosan fejlesztették, majd 1929-ben vehették birtokba  gyógyítók és betegek a jelenleg is használt kórházépületeket. Dr. Pető Ernő igazgatói munkája mellett jelentős közéleti szerepet is vállalt, számos szervezetben  tevékenykedett, városi képviselő is volt.

Bár házassága előtt felvette a római katolikus hitet, a zsidóüldözés őt is elérte. Koholt vádak alapján felmentették tisztségéből, a háború végéig bujkálni kényszerült. 1945-ben kapta vissza állását, és  ismét  nekifogott a kórház megszervezésének. 1952-ben újra lemondatták, ekkor azért, mert "osztályidegen" volt, áthelyezték  Sárvárra. Nyugdíjazása után nem sokkal, 1959-ben hunyt el.

Az ünnepségen  dr. Pető Ernő-emlékplakettet adtak át prof. dr. Széll Kálmánnak (aki előadást is tartott az orvosi szemléket buktatóiról), valamint ugyanebben a kitüntetésben részesült posztumusz prof. dr. István Lajos.  A megemlékezők megkoszorúzták dr. Pető Ernő szobrát és az annunciáta szerzetes ápolónővérek emléktábláját, ünnepi beszédet prof. dr. Horváth Boldizsár tudományos és oktatási igazgató és  dr. Káldy Zoltán stratégiai és minőségirányítási igazgató mondott. 






Az 1929. szeptember 1-jén átadott, 11  épületből álló komplexum eredetileg 600 ágyas lett volna,  de módosítottak a terveken, 1000 ágyasra bővítették.   Vas vármegye és Szombathely város közkórházának avatóünnepsége országos rangú eseménynek számított, részt vett rajta Horthy Miklós kormányzó is.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!