Hírek

2012.11.14. 05:36

Templom lett a színházterem

Körmend - Nemrég a színházterem adott otthont az Őrségi Református Egyházmegye központi reformáció ünnepségének. Az egyházmegyéből és a határon túlról mintegy félezer hívő érkezett.

Kozma Gábor

Templommá lett a  körmendi színházterem a reformáció megünneplésekor:   az egyházmegyében szolgáló aktív és nyugalmazott lelkészeken kívül a Szlovéniában és Ausztriában szolgálatot teljesítő lelkészek is jelen voltak, gyülekezeti tagjaikkal egyetemben.
 
A lelkészek bevonulása után a Himnusz eléneklésére került sor, majd   Szakál Péter,  az egyházmegye esperese köszöntötte a megjelenteket. Kitért arra, hogy református szinten idén ez a harmadik nagy rendezvény, amelynek Körmend helyet biztosít: március 31-én szintén  a színházban tartották meg a pápai és az őrségi egyházmegyék közös presbiteri konferenciáját. Június 20-án a Dunántúli Református Egyházkerület megalakulásának 400. évfordulója alkalmából tartottak  hálaadó istentiszteletet, most pedig a reformációi ünnepségen a sor.

Steinbach József, az egyházkerület püspöke hirdette az igét a feltámadás himnuszából. Mint a püspök  fogalmazott,  Krisztus meghalt, eltemették, feltámadt, megjelent. - Reformátori a kérdés, de a ma emberét is foglalkoztatja, hogy ma hogyan jelenik meg az Úr? Hogyan lehet átélni  ezt a csodát? A reformátorok nagy felismerése többek közt az volt, és ebben szeretnénk mi is megerősödni, hogy ahol hirdetik az igét, ahol Isten népe összegyülekezik, ott jelen van Krisztus, hiszen ezt  ígérte meg. Ha bennünk lakik Krisztus, ha befogadtuk, jelenítsük is meg, jelenjen meg általunk  a mai világban. A szeretetünk,   a szolgálatunk által. Ez a mi feladatunk, küldetésünk - fogalmazott a püspök.

Az igehirdetést követően Benedek János, körmendi evangélikus lelkész imádkozott, majd  Szabadi István helyi református lelkipásztor a hitvalló elődökről szólt.  Mint mondta,  Krisztus iránti hűségük megrendít és tanít bennünket arra, hogy mellette dönteni kell. Akkor is, ha ez lemondással, áldozattal jár.

Szerepelt az eseményen a Körmendi Amatőr Színjátszó Társulat (KASZT), kedves színfoltként  pedig Nagy Natália   bori hittanos szolgált, aki a Himnuszt szavalta el.

 


Bebes István  polgármester örömének adott hangot, hogy városában három   fontos református esemény is volt az idén.  Mint mondta, megtisztelő ez  a város és lakói számára.  A legkiemelkedőbb a több ezer embert megmozgató zsinat volt, amelyen részt vett a parlament elnöke, dr. Kövér László is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!