Hírek

2012.11.02. 20:02

Új gólyafészek várja a madarakat Kőszegen

Kőszeg - A Kelcz-Adelffy utca házára felkerült a vasszerkezet és rá a gólyafészek, amelyet nyáron egy vihar szétrombolt. Az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi szakemberei intézkedtek.

Némethy Mária

Még a nyáron közöltünk képes híradást arról, hogy egy éjjeli zivatar tönkretette a majdnem fél évszázadon át állt, több gólyanemzedéket kiszolgáló fészket Kőszeg belvárosában. A városkép meghatározó eleme volt ez a Kelcz-Adelffy utca egyik házán magasodó gólyafészek. A zivatar miatt egy fióka lezuhant a földre, három repülni nem tudó fióka a fészekmaradványon maradt. Kóródi Blanka, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a Kőszegi Önkéntes Tűzoltósággal közösen két fiókát hozott le a kéményről, egy lerepült, egy fióka menekült, próbált elröpülni, de súlyos sérüléseket szenvedett, az állatkórházba szállítás után elpusztult. Az egészséges három fióka a Chernel-kertbe került, majd szabadon bocsátották őket, Afrikában vannak.

A fehér gólya, ezzel együtt az élőhelyeként szolgáló fészek is fokozottan védett, ezért több hatóság bevonásával kellett dönteni a fészek további sorsáról. Embereket is veszélyeztető állapota miatt az a döntés született: le kell bontani azt.

Már akkor elhatározták: a nemzeti park pótolja a fészket. Ez történt meg ezen a héten.

A kőszegi önkéntes tűzoltók létrás autója állt oda a házhoz, majd Máté Mihály, a nemzeti park munkatársa lassan lépkedve, maga előtt tolva felvitte, felerősítette a nehéz vasszerkezetet a kéményre. Munkatársával, Kóródi Blankával alulról szemléltük a műveletet. Ő mondta el: a természetvédelmi szakemberek megyénkben több helyen is ilyen módszerrel cseréltek le tönkrement gólyafészkeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!