Hírek

2012.12.03. 18:27

A muzeális fegyver sem játékszer

Szombathely - Szigorú szabályoknak kell megfelelnie annak is, aki hagyományőrzőként, letűnt idők kedvelőjeként tart és használ régi lőfegyvert. Nincsenek sokan.

Vadas Lucia

Vas megyében viszonylag csekély számú a házilagos lőszerszerelési és újratöltési vizsga iránt érdeklődők létszáma, a rendőrség mindössze 15-30 főre számít. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében van ugyanis lehetőség ilyen vizsgát tenni, és csak ennek sikeres teljesítése után engedélyezhető golyós, sörétes és maroklőfegyverhez tartozó, bejegyzett és jogszerűen használható lőszerek házilagos összeszerelése és újratöltése. Vagyis, ha nincs vizsga, nem lehet lőni.

A hagyományőrző egyesületek lőfegyveres bemutatói minden fesztiválon sok érdeklődőt vonzanak. Fotó: Kiss Teodóra

Forgópisztolyok, hagyományőrző puskák, amerikai polgárháborús fegyverek azok, amelyeket szívesen használnak a régi korok fegyvereinek szerelmesei. A szabályozás az elöltöltős fegyverekre is vonatkozik. Ezek sokak számára ismerősek lehetnek a Savaria Karneválról és más történelmi rendezvényekről. A hagyományőrzők ilyen alkalmakkor nem lőnek igaziból. Csökkentett lőportartalmú patront helyeznek a fegyverbe, ami nagyot szól, de nem lő ki lövedéket.

Más eset az, ha muzeális fegyvert sportlövészeti célra használnak. Ez csak sportegyesületnek engedélyezhető, és muzeális fegyver csak akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja - informált dr. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az engedéllyel végzett házilagos lőszerszerelés és újratöltés, illetve a lőszerelemek házilagos tárolása a biztonsági előírások betartása mellett alapvetően nem balesetveszélyes - kaptuk a tájékoztatást a rendőrségtől

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!