Hírek

2012.12.05. 18:17

Még csak elmélet, de van benne kraft

Kőszeg - A városok nem működnek a vidék nélkül, és a cégek sem az emberkincs nélkül. A kreativitást és a fenntarthatóságot jól menedzselve lehet fejleszteni, derül ki Miszlivetz Ferencék kötetéből.

Rózsa Melinda

Hogyan lehetséges közös célok érdekében összehozni a gazdasági élet, a közigazgatás és a civil szféra képviselőit? A válság előtt úgy tűnt, sehogy, de ma már vannak olyan cégek, amelyek nyitnak a társadalom felé. Miszlivetz Ferenc egy korábbi kutatás miatt 20-30 cégnél járt, és talált hasonlóan gondolkodó vezetőket. Ebből alakult ki egy együttműködés, és született meg a felkérés egy elméleti alapú javaslatcsomag kidolgozására.

Szorosan idetartozik a városok fejlődése témakör, hiszen a fontos dolgok a városokban születnek, a városok a kreativitás színterei, szögezte le Miszlivetz Ferenc. A városok azonban nem léteznek vidéki környezetük nélkül. A KRAFT-index azt mutatná meg, hogy a saját lehetőségeihez lépest hol tart egy kis vagy közepes nagyságú város és vidéki környezete a kreativitás és a belső adottságok kiaknázásában.

A kulturális örökség gazdagsága, az emberkincs ma még parlagon van, de húzóágazattá tehető. A társadalom mikroszövetében ott rejlik a lehetőség, és több kis- és középváros közös víziót megfogalmazva gazdasági hajtóerőt képes teremteni. Ehhez szükséges, hogy a multik is működjenek együtt, gondolkodjanak a társadalom szükségletei alapján is.

A Kőszeg-Szombathely városegyüttes elképzelhető egy virtuális városnak, kiegészítik egymást. A korlátok felszámolásához a kreatív iparágak fejlesztését kellene összekapcsolni a régi típusú modernizációval. Miszlivetz Ferenc el tudna képzelni akár egy földalatti vasutat is a két város között, amelynek kőszegi végállomásán egyenest a történelmi belvárosban léphetnének a felszínre az utasok.

A könyvben taglalnak olyan, tervek szintjén már létező fejlesztéseket is, mint a szombathelyi történelmi sétaút vagy a víztorony-rekonstrukció. Az önkormányzatoknak is leeshet a tantusz egy ilyen indexet látva, hogy miért kullogunk itt, miközben ragyogó lehetőségeink vannak: jó bor, jó levegő, gazdag kulturális örökség - sorolta Miszlivetz Ferenc.

- Közös önképet és nyelvet kell kialakítani. A PPP-fejlesztések ugyan hasznos dolgokat hoztak létre, de nem volt lelkük. Ebben viszont benne van a kultúra, benne van az ember.A kutatók által kitalált fejlesztési koncepció és a mérhetőséget jelző index elnevezése, a KRAFT egy szójáték. Egyrészt a kreatív város fenntartható vidék rövidítése, másrészt a német Kraft szó, ami erőt jelent. Ahogy Miszlivetz Ferenc fogalmaz: az erő belül van, nem egy külföldi befektető fogja elhozni.

A kutatók által kitalált fejlesztési koncepció és a mérhetőséget jelző index elnevezése, a KRAFT egy szójáték. Egyrészt a kreatív város fenntartható vidék rövidítése, másrészt a német Kraft szó, ami erőt jelent. Ahogy Miszlivetz Ferenc fogalmaz: az erő belül van, nem egy külföldi befektető fogja elhozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!