Hírek

2012.12.14. 15:21

Közgyűlés Szombathelyen: A tervezést nehezíti, hogy nem ismerjük az új uniós büdzsét

Szombathely - A csütörtöki megyei közgyűlésen több beszámolót meghallgattak és elfogadtak a képviselők. A közgyűlés során három probléma azonban újból és újból előkerült: a megállíthatatlannak tűnő népességfogyás, valamint a közlekedési gondok, és az utak állapota.

Patyi Elemér napirend előtt intézett kérdést Kovács Ferenc elnökhöz, azt tudakolva, hogy komolyan lehet-e venni Hende Csaba országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszter nemrég tett bejelentését, miszerint a 86-os főút négysávúsítása Szombathely és Csorna között befejeződik 2015. december végére. A válasz igenlő volt, az elnök hozzátette, hogy a Szeleste-Csorna szakasz egy ütemben valósul meg, a munkálatok pedig már folynak.

Hangsúlyozta, hogy a közlekedési gondok mellett ma a megye legnagyobb problémája a népességfogyás. Négyévenként egy kisebb város lakossága tűnik el a megyéből, a tendencia megfordítása közös felelősségünk - húzta alá. Ez azonban nemcsak magyar jelenség, emelte ki, egész Európában probléma az élve születések alacsony száma. Törekedni kell arra, hogy a  fiatalok ne menjenek el, sőt itt telepedjenek le, találjanak munkát, azt azonban ma még nem lehet tudni, hogy a 2014/2020-as uniós ciklusban mennyi pénz jut majd erre, mondta.

A sárvári tűzoltóság is állami irányítás alá került. Három vasi városban lesz katasztrófavédelmi kerendeltség. Fotó: Benkő Sándor

A közgyűlés ezután meghallgatta dr. Takács Árpád beszámolóját a katasztrófavédelmi szervezet átalakításáról. A szakember, aki csupán két hete áll a megyei katasztrófavédelmi szervezet élén, elmondta, nemzetközi tapasztalatokat szerzett ezen a területen, dolgozott földrengés sújtotta övezetben, ott volt Tisza és Duna áradásainál is. A szervezet átalakításáról elmondta: a megyei védelmi bizottság élén ezentúl a kormánymegbízott áll majd, veszélyhelyzetekben a településeken a polgármester a védelmi bizottság feje, de csak addig, míg helyét át nem veszi egy katasztrófavédelmi szakember. Elmondta, hogy három katasztrófavédelmi kirendeltség fog működni Vas megyében: Szombathelyen, Sárváron és Körmenden. Hozzátette: nagyon örül annak, hogy a 90 vasi önkéntes tűzoltó-egyesületből 58 felajánlotta együttműködését a katasztrófavédelemmel.

A megye költségvetését elfogadta a testület, Fehér László MSZP-s képviselő, celldömölki polgármester azonban nehezményezte, hogy  nincs elkülönítve járda és útépítésre pénz a kistelepülések számára, hozzátéve: legkorábban 2014-ben érkezhetnek erre a célra uniós pénzek, legutóbb pedig 2010-ben lehetett pályázni. Megkérdezte Kovács Ferencet, hogy ő maga is megszavazta-e a Parlamentben, hogy a megyék kéménysepréséért, a kémények tisztaságáért a jövőben a megyeszékhelyek legyenek-e a felelősek. Kovács Ferenc igennel válaszolt, hozzátéve, hogy nem értett egyet a döntéssel, de kötelezi a frakciófegyelem.

 

 

A közgyűlés elfogadta azt a javaslatot, hogy a Sárvár-Celldömölk-Pápa négyszámjegyű út felújítását a tervezettnél korábban valósítsák meg. Erre azért volt szüksége, hogy a Pápán létrehozandó nemzetközi reptér a vasi megyeszékhely között a jelenleginél jobb legyen a közúti közlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!