Hírek

2012.12.27. 10:44

Megjelölt ebek - Január 1-től kötelező lesz a chip

Megyei körkép - Már csak pár napjuk van a gazdiknak arra, hogy kutyáikat egyedi azonosító chippel megjelöltessék. A beültetés pár perc, az ára 3. 500 forint.

Bajdó Bettina


A beültetésért maximum 3. 500 forint kérhető 2013. január 1-jétől hatályos az európai elvárásoknak megfelelő, kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus chippel megjelölve tarthatók. Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak már nincs sok idejük az azonosító beültetésére. Dr. Kereszty Gábor állatorvoshoz már ősszel sokan   elvitték kedvenceiket.

- A beadás minimális fájdalmat jelent, annyi, mint egy injekció - mondja dr. Kereszty Gábor.  - Kisebb kutyáknál  kisebb chipet ültetünk be, ehhez vékonyabb tűt használunk. Sem helyi érzéstelenítésre, sem pedig bódításra nincs szükség. A  műveletet az adminisztrációval együtt tíz percen belül elvégezzük, s bármikor megoldható.

A törvény kimondja, hogy a chip beültetéséért legfeljebb 3 ezer 500 forintot lehet kérni az állat gazdájától. Ez az összeg magában foglalja a chip és a beültetés díját, valamint az országos eb-adatbázisba való regisztrációt is. A rendelet betartását a jegyző és az állat-egészségügyi hatóság ellenőrzi.

- Vas megyében hagyomány, hogy a kutyák ősszel kapják meg a veszettség elleni oltást - folytatja az orvos.  - Ezzel egy időben már sokan a chipet is beadatták. Tették ezt egyfelől azért, mert szeretnék betartani a határidőt, másfelől pedig nem tudni, hogy a 3 ezer 500 forintos ár jövőre is érvényes lesz-e. Az ellenőrzésről egyelőre nem sokat tudunk. Az új rendelet előírja, az önkormányzat háromévente köteles ebösszeírást végezni. Az országos adatbázishoz valószínűleg az önkormányzat is hozzáfér majd, így ki tudják szűrni, melyik eb van beoltva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!