Hírek

2012.12.17. 13:31

Panasz a parkolásra: drágult és nincs tolerancia

Szombathely - A szemétszállítás mellett a szombathelyi városgazdálkodás másik sikerágazata a parkolás. Évről évre terjeszkedik a fizető övezet, azon belül is úgy változnak a zónák, hogy a SZOVA Zrt. (a város által alapított társaság) jön ki jól, nem az autósok.

Peltzer Géza

Nem csoda, hogy egyre több a parkolással kapcsolatos panasz. Olvasóink gyakran megkeresnek bennünket ilyen tárgyú gondjaikkal. Az egyik leggyakoribb panasz, hogy a Markusovszky kórház környékén januártól  80 forint helyett 200-at kell fizetni a parkolásért. Olvasónk  szerint a tisztességes az lenne, ha a  kórház környékén egyáltalán nem kellene fizetni parkolásért,  hiszen beteg emberekről, illetve azok hozzátartozóiról van szó, akik nem vásárolni, szórakozni jöttek a belvárosba. Már megkerestek önkormányzati képviselőt is ez ügyben, de eddig semmi nem történt  mondta   a telefonba olvasónk.

 

A Markusovszky kórház környékén januártól  80 forint helyett 200-at kell fizetni (Fotó: Szendi Péter)

Csonka György, a SZOVA Zrt. egységvezetője ehhez a következőt tette hozzá:

"A  közgyűlés 2011 novemberi határozata alapján került az addig  zöld és sárga díjövezetbe  tartozó terület a sárga övezetbe. Üzemeltetői szempontból sok problémát okozott  a szorosan egymás mellett elhelyezkedő zöld és sárga zóna. A fizető parkolót igénybe vevők gyakorta vásároltak a zöld övezetben parkolójegyet, de a sárga övezetben parkoltak. Ez a probléma gyakran okozott      ügyfeleinknek kellemetlenséget. Az övezet egységesítésével ezek megszűntek. A parkolók díj-övezetének átminősítéséhez közgyűlési döntés szükséges."

Egy másik olvasónktól levelet kaptunk, amelyben három problémára keresi a választ: a parkolási felügyelők semmi toleranciát sem mutatnak ellenőrzéskor, túlfizetés esetén a gépjármű tulajdonosa nem kaphatja vissza pénzét, és ha a jegyet lesodorja a huzat az ülésre, ezt az ellenőr nem veszi figyelembe. Javasolja, hogy  vezessenek be öntapadós matricákat.

A hivatalos válasz:

"A  parkolási felügyelők munkájukat  a helyi fizetőparkolók működtetéséről és igénybevételének rendjéről szóló rendelet előírásainak megfelelően végzik. Kedvezményeket, engedményeket így nem tehetnek. Az üzemeltető mobiltelefonos díjfizetés lehetőségének biztosításával teszi lehetővé a parkolás perc alapú igénybevételét. A ma használatban lévő automaták nem alkalmasak a pénz visszaadására.  Egyébként,  a már  említett helyi rendelet előírja, hogy a parkolási díjat a parkolás tervezett időtartamára előre  kell kifizetni. Tudomásunk szerint öntapadós parkolójegy használatára az országban nincs példa. Az ügyfélszolgálati irodánkban, amely a Kőszegi utcában található, már évek óta van átlátszó műanyagból készült parkolójegytartó,  mely öntapadós és a gépjármű szélvédőjére, a kocsi műszerfalára tapasztható."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!