Hírek

2013.01.15. 14:05

Az új elnökök és a védelmi igazgatás Vasban

Szombathely - A Vas Megyei Védelmi Bizottság kedd délelőtt felkészítést tartott a helyi védelmi bizottságok részére a szombathelyi Megyeházán.

Nagy Ildikó

A magyar közigazgatási rendszer korszerűsítése, átalakítása részeként január 1-jétől megkezdték működésüket a járási hivatalok. Január elsejétől a jogszabályi változásoknak megfelelően a helyi védelmi bizottság elnöki feladatait is a járási hivatal vezetője látja el. A megalakult járási hivatalok illetékességi területéhez igazodva Vas megyében hét helyi védelmi bizottság (Celldömölk, Körmend, Kőszeg, Sárvár, Szentgotthárd, Szombathely, Vasvár,) kezdte meg működését.

 

Előtérben Tauszné Vincze Edit és Görcz Gyula járási hivatalvezetők. Fotó: Szendi Péter

 

A bekövetkezett szervezeti és az abból adódó személyi változások miatt kedden a megyei védelmi bizottság védelmi titkársága a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal közösen felkészítő foglalkozást tartott a helyi védelmi bizottságok elnökei, honvédelmi és katasztrófavédelmi elnökhelyettesei, valamint a katasztrófavédelmi megbízottak részére.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke megnyitójában a védelmi igazgatás helyi szerveinek rendeltetéséről és feladatairól beszélt. A védelmi igazgatás rendszeréről, a különleges jogrend intézményeiről, az azokban alkalmazható rendkívüli intézkedésekről, a megyei védelmi bizottság összetételéről, működéséről; a helyi védelmi bizottságok honvédelmi feladatairól, alapokmányairól és a védelmi igazgatási webhelyről dr. Baán Mihály alezredes, a Megyei Védelmi Bizottság titkára tájékoztatta a résztvevőket.

Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a védelmi igazgatás katasztrófavédelmi feladatairól tartott előadást. Kiemelte a különleges jogrendre vonatkozó előírásokat, a nemzeti védekezés időszakában végrehajtandó feladatokat, ismertette a katasztrófavédelmi rendszer felépítését. Külön kitért arra is, hogy az idén járási mentőcsoportok megalakítását tervezi.

A helyi védelmi bizottságok katasztrófavédelemmel kapcsolatos feladatairól Poór Balázs tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője tájékoztatta a helyi védelmi bizottságok vezetőit. Előadásában kiemelte a települések kockázatbecslésen alapuló besorolását és a veszély-elhárítási tervezési rendszert, ismertette a helyi védelmi bizottságok önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetekkel kapcsolatosan jelentkező feladatait.

A felkészítésen bemutatták a helyi védelmi bizottságok honvédelmi és katasztrófavédelmi elnökhelyetteseit, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság állományába tartozó katasztrófavédelmi megbízottakat.

A rendezvény konzultációval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!