Hírek

2013.01.07. 12:53

Behavazódott a táj Vas megyében is

Megyei körkép - Hétfőn havas tájra ébredhettek a vasi megyeszékhelyen és a környéken élők. Intenzíven és nagy pelyhekben hullott a hó. Szombathelyen 15 centiméternyi hó esett, Sárvár, Körmend és Vasvár környékén egy-két centi. A hó nehezítette a közlekedést.

Bajdó Bettina

Veszélyjelzést adtak ki mára Vas megyére  az Országos Meteorológiai Szolgálatnál az erős havazás miatt.  24 óra alatt ugyanis akár  10 centimétert is meghaladó friss hót jósoltak. Az elsőfokú  riasztás kedd éjfélig érvényes.  A meteorológusok elsősorban az Őrség és az Alpokalja területére jósoltak komoly havazást. A jóslatok beváltak, fehér tájra ébredhettünk hétfőn reggel. Szombathelyen és a környékén hatalmas pelyhekkel és nagy intenzitással  hullt a hó.

 

Fotók: Benkő Sándor

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta, hogy hétfő hajnalban, reggel 5 óra 20 perc körül  változott meg a csapadék összetétele, addig eső esett, ekkor kezdett havas eső hullni, majd havazott. Reggel 6 óra 40-kor vékony lepel volt csupán,  9 óra 40-kor viszont már vastag hótakaró borított a tájat. Az észlelő hozzátette, három  óra alatt 10 centiméter  hó szakadt le szó szerint, s még utána is intenzíven hullott. A havazás 11 óra körül állt el Szombathelyen, addig 14-15 centiméter hó esett.

 

Pétervári Tibor kiemelte,  ha éjjel kitisztul - amire lehetett hétfőn  számítani -,  akkor bőven mínusz 10 fok alá hűlhet kedd  reggelre a levegő. A folytatásban marad a változékony idő, de a hótakaró sokban befolyásolja majd a hőmérsékleteket,  negatív irányban. Ha rövid időre kiderül az idő, máris jó pár fokot hűl a hőmérséklet. A mostani számítások szerint a hét végén ismét ciklon érkezik a térségbe vegyes csapadékkal, majd lehűlés jön, ami valószínűleg jövő hétre teljesedik ki.

 

A havazás fennakadásokat okozott a közlekedésben is. Derdák Miklós, a Vasi Volán Zrt. forgalmi üzletágának az igazgatója elmondta, hogy reggel a buszok általában öt-tízperces késéssel érkeztek a központokba. Délelőtt egyéb fennakadásokról nem tudott a vezető. Annyit elmondott, hogy a legtöbb hó a vasi megyeszékhelyen esett, más városokban mindössze egy-két centi hullott, így ez nem okozott nagyobb fennakadásokat.

 

Ugyanezt erősítette meg a Magyar Közút Kht. megyei ügyeletese is. Megtudtuk, hogy Szombathelyen hat-hét centiméter hó esett délelőtt 10 óráig, Sárvár, Körmend és Vasvár környékén pedig egy-két centiméter. A közút gépei folyamatosan a megyét járták, takarították a havat és sózták az utakat. Összesen 23 autó volt kint az utakon. A megyében délelőtt járhatatlan út nem volt. A közútnál felhívták a közlekedők figyelmét arra, hogy óvatosan járják az utakat, s hosszabb menetidővel számoljanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!