Hírek

2013.01.22. 17:58

Béren kívüli változások

A béren kívüli juttatásokat 16 százalékos személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli, utóbbi mértéke 2013-tól 10 százalékról 14 százalékra emelkedett.

Kiss Tamás

Az egyes meghatározott juttatásokat továbbra is 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli. A kifizetőt terhelő adó alapja a juttatás értékének 1,19-szerese. Az RSM DTM számításai szerint a béren kívüli juttatásokat 35,7 százalékos, az egyes meghatározott juttatásokat 51,17 százalékos, a bért pedig 96,18 százalékos adó terheli...

A szabályozás szerint továbbra is egyes meghatározott juttatásnak minősül az a termék, szolgáltatás, illetve ezek vásárlására jogosító utalvány, amelyek esetén a juttatás a magánszemélyeket azonos értékben vagy belső szabályzat alapján illeti meg.   Iskolakezdési támogatás 2013-tól csak papír alapú vagy elektronikus utalvány formájában adható.   Adómentes a kifizető által az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, könyvtári beiratkozási díj.

 

A juttatások közvetlen módon erősíthetik a hazai gazdaságot (Fotó: Benkő Sándor)


Béren kívüli juttatás a munkáltató üdülőjében nyújtott üdülési szolgáltatás személyenként a minimálbér összegéig; a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztásból a havi 12.500 forintot meg nem haladó része; Erzsébet-utalvány havi 8 ezer forintig; az adóévben a Széchenyi Pihenő Kártya szálláshely alszámlájára utalt, legfeljebb 225 ezer forint támogatás, a vendéglátás alszámlájára utalt, legfeljebb 150 ezer forint támogatás, a szabadidő alszámlájára utalt, legfeljebb 75 ezer forint támogatás. Béren kívüli juttatásnak számít az iskolakezdési támogatás gyermekenként, tanulónként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó összegben; a munkáltató nevére szóló számlával megvásárolt, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet formájában juttatott jövedelem; az iskolarendszerű képzési költségéből a minimálbér két és félszeresét meg nem haladó rész, ha a képzés a munkakör betöltéséhez szükséges, vagy egyébként a munkáltató tevékenységével összefüggő szakmai ismeretek megszerzését, bővítését szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!