Hírek

2013.01.01. 13:03

Diótörő: igény a csodára

Szombathely - Bár az utóbbi időben sorra kellett lemondani a koncerteket, a Kijevi Balett Diótörő-előadása telt házat hozott az Agora MSH-ban. Karácsony környékén igény van a csodára.

Ölbei Lívia

Azt mondják, nem is igazi a karácsony a  Diótörő nélkül. A nagyvárosok közönsége az ünnep  tájékán rendszerint tucatnyi feldolgozásból válogathat (az idén Budapesten volt például bábos és musical-variáció is). Szombathelyre tavaly a Moszkvai Balett hozta el a Selkuncsikot, ráadásul a  szentpétervári ősbemutató koreográfiáját újratöltve; és  a  bűbáj még az Arena  Savaria minden tekintetben lehangoló terében is működött.

 

Az E. T. A. Hoffmann romantikus-fantasztikus karácsonyi meséje alapján, Csajkovszkij zenéjével világhírűvé vált balett az idén 120 éves:  a pétervári Marinszkij Színházban 1892 december 18-án volt a bemutató. A klasszikus orosz balett  önmagában olyan, mint valami légies mese, a Diótörő pedig a testet öltött  karácsonyi álom: Marika, Mary, Marija álma, amelyben a diótörő-figura újra és újra életre kel a karácsonyi gömbök csillogásában.

Szombathely ezúttal a hangzatosan beharangozott, Magyarországon turnézó  Kijevi Balett Diótörőjével ünnepelhetett, az Arenához képest összehasonlíthatatlanul jobb színházi körülmények között: az Agora  MSH-ban. A Kiev City Balett társulatát a híres ukrán táncművész,  Tatjana Borovik igazgatja.

 

A nemzetközi palettán is óriási sikert aratott együttes Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, az Egyesült Királyság, Szlovénia, Románia, Japán, Kanada leghíresebb színpadai után az idén Magyarországon teszi tiszteletét, mondta az ajánló. És tényleg: a függönyként működő, jól utaztatható  festett kulisszák (havazás, kivilágított ablakok, viháncoló gyerekek, elegáns vendégek),  a sejtelmes fények, a magasban mindjárt éjfélt mutató óra azonnal   megtették a magukét. Csajkovszkij dallamainak hátterében még azt is elfelejtettük, hogy  minden egyes fémes függönyhúzás jól hallható, némiképpen   rombolva az illúziót. De aztán  csak nem akart megszületni az a  klasszikus, az az  igazi  csoda. (Nem az MSH tehet róla!)
Ám legalább a szikrázó, színes karácsonyfa  szót fogadott: pont  akkor kezdett el növekedni, az ég felé törni a színpadon, amikor titokban a legjobban kívántuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!