Hírek

2013.01.08. 10:49

Együttes fellépés a tömegközlekedésért az Őrségben

Őriszentpéter - A jövőben 13 őrségi település együtt lép majd fel, ha kedvezőtlen változásokat észlel az érintett térség tömegközlekedésében.

Kozma Gábor/Vas Népe

Több őrségi település  nehezményezi, hogy a tömegközlekedés változásai hátrányos helyzetbe hozzák őket. Szerintük ha a  Volán, vagy a  MÁV változtat, akkor őket  valami kedvezőtlen változás érinti.

A témát napirendre tűzték a legutóbbi együttes testületi ülésen, ahol részt is vett a  13 őrségi település képviselője. Az új tervezet szerint megszűnik a térség egyetlen Intercity járata, a Citadella IC, amely összeköti a régiót a fővárossal  és jelentős hatású  a turizmusra. Bár a megszüntetés okai nem a magyar oldalon, hanem a szlovén partnernél keresendők, az önkormányzatok kérik a döntéshozókat, hogy vizsgálják meg a kérdést,  keressenek megnyugtató megoldást. A menetrendváltozással meghosszabbodott egyebek közt a fővárosból késő délután ideutazni szándékozók menetideje, mintegy másfél órával.

Az is különös, fejtették ki, hogy azok az őrségi települések, amelyek vasúttal rendelkeznek, ráadásul a nemzetközi teherszállítás egyik jelentős folyosója mellett találhatók, saját megyeszékhelyüket vasúton csak a szomszédos megyeszékhely érintésével, azaz hatalmas kerülővel érik el. Csákánydoroszlóig kell eljutnia annak, aki vasúton szeretne Szombathelyre utazni. Oda pedig autóbusszal kell menni, amelyek egyre ritkábban járnak.

A ritkuló járatok magyarázata a kihasználatlanság - ezzel érvelnek a tömegközlekedtetők, és van is benne igazság. Forgalmi felmérésekkel támasztják  rendszerint alá  álláspontjukat, majd döntéseiket.  Ezzel kapcsolatban az őrségieknek meg az a véleménye, hogy a forgalomszámlálást nem csak éjjel,  forgalommentes napszakokban kellene végezni.
-  Az éves menetrend-egyeztetések sem érik el céljukat, inkább csak abból állnak, hogy az érintettekkel közlik: melyik járatokat szüntetik meg - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!